13:07 14.02.2018

Угорська громада відмовилися брати участь у консультаціях щодо мовної норми закону про освіту - Гриневич

2 хв читати
Угорська громада відмовилися брати участь у консультаціях щодо мовної норми закону про освіту - Гриневич

Представники угорських громад відмовилися брати участь у консультаціях з Міністерством освіти і науки України щодо виконання мовної норми закону "Про освіту", які були заплановані на 14 лютого.

"Зараз на міжнародній арені все відчули напруження і абсолютно маніпулятивні заяви міністра закордонних справ Угорщини", - сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич на засіданні уряду в середу.

За її словами, після того, як Венеціанська комісія внесла свої пропозиції до закону "Про освіту", Міносвіти розробило "дорожню карту" імплементації мовних норм.

"Ми проводимо консультації з угорської громадою, вже були дві великі зустрічі. Сьогодні мали тривати ці консультації, але лідери угорської громади повідомили нам, що вони не приїдуть на ці консультації через подання (звернення - ІФ) депутатів "Опозиційного блоку" до Конституційного суду", - додала Л.Гриневич.

На її думку, це призводить до затягування консультаційного процесу для врегулювання ситуації навколо мовних норм.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньою програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

МЗС Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

У Міносвіти заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

7 лютого заступник глави МЗС України Василь Боднар за результатами візиту до Закарпатської області написав у "Твіттері" про те, що з представниками Угорщини узгоджені ключові питання щодо врегулювання мовного питання.

14 лютого Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради законопроект, згідно з яким запропоновано продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" з 2020 до 2023 року.

За словами міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, цю зміну необхідно ухвалити для реалізації пропозицій Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА