15:50 03.03.2018

Керівник САП наполягає на розірванні контракту з директором ЗТМК

3 хв читати
Керівник САП наполягає на розірванні контракту з директором ЗТМК

Фонд держмайна (ФДМ) України ігнорує позицію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у справі ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК), зокрема, продовжив контракт із підозрюваним у справі директором, повідомив керівник САП Назар Холодницький.

"Я не розумію, як наприкінці грудня знову можна було укласти з ним (директором - ІФ) договір, незважаючи на всі листи, які я підписував, зокрема, і на ім'я прем'єра, і Фонду держмайна. Вважаю, що ці договори мають бути розірвані", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Н.Холодницький додав, що Фонд держмайна, який фактично є мажоритарним власником ЗТМК, не поспішає також проводити збори учасників ТОВ.

САП раніше звинуватила директора ЗТМК Володимира Сивака у тому, що в 2014 році, маючи прямий умисел і зловживаючи службовим становищем, він розтратив 880 млн грн ($ 110 млн), отриманих від підконтрольної Дмитру Фірташу компанії Tolexis Trading Limited, цільовим призначенням яких було виконання стратегічної програми розвитку і технічної модернізації виробництва ЗТМК. Кримінальне провадження було зареєстровано 15 вересня 2015 року та передано НАБУ 8 червня 2016 року.

За даними САП, слідство встановило, що директор перерахував 492 млн грн з цих коштів на користь третіх осіб, зокрема, ВАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", банку "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" у рахунок погашення заборгованості держпідприємства "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі мала здійснити Tolexis Trading Limited на умовах, передбачених договором про заснування ТОВ "ЗТМК".

Н.Холодницький наголосив, що САП впевнений у своїй позиції, що ніяких заходів для модернізації підприємства проведено не було: "Людина просто провела кошти: грубо кажучи, вони як прийшли з Кіпру, так вони і повернулися на Кіпр".

Глава САП нагадав, що справа щодо директора ЗТМК у суді з 2016 року, однак "суд її складно розглядає".

"У черговий раз відклали наш позов через те, що Tolexis (належний Дмитру Фірташу міноритарний власник ЗТМК - ІФ) неналежним чином були поінформовані про час і місце дати слухання справи", - сказав Н.Холодницький.

Він також зазначив, що дії САП фактично спрямовані на те, щоб повернути підприємство державі та приватизувати його за ринковою ціною, а не за один долар, як це було фактично зроблено в 2013 році.

"Ми не здаємося, ми маємо довести цю справу до кінця", - наголосив глава САП.

Як повідомлялося, САП із грудня 2016 року домагається в судах розірвання договору ФДМ із Tolexis Trading Limited про створення ТОВ "ЗТМК". За словами Н.Холодницького, було встановлено, що в 2013 році ФДМ у виконання постанови Кабінету Міністрів уклав за підсумками конкурсу з Tolexis Trading Limited договір про заснування ТОВ "ЗТМК" на базі ДП "ЗТМК" "з метою нібито залучення інвестицій щодо впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва".

Згідно з досягнутими домовленостями, ФДМ в обмін на 51% ТОВ передало до його статутного капіталу цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК". Tolexis Trading Limited, зі свого боку, за 49% заплатило $110 млн, які мали виняткове цільове призначення - фінансування модернізації виробництва протягом 2013 року-першого кварталу 2015 року. За даними САП, фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, який витратив більшість залучених інвестицій на погашення раніше заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF Д.Фірташа. Надалі ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм, а на модернізацію виробництва як головну мету створення підприємства було направлено лише 20 млн грн, стверджує САП.

ЗТМК - єдиний в Україні і Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношування виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава є власницею контрольного пакета ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49% -відсоткової частки.


Текст інтерв'ю у овному обсязі буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА