13:14 14.03.2018

ВР посилила покарання за сексуальну експлуатацію дітей

2 хв читати
ВР посилила покарання за сексуальну експлуатацію дітей

Верховна Рада України встановила мінімальний вік статевого повноліття - 16 років і посилила покарання за сексуальну експлуатацію дітей.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації" (№2016) проголосували 241 народний депутат на пленарному засіданні в середу.

Закон пропонує комплексний підхід щодо вдосконалення законодавства у сфері захисту дітей від сексуальних зловживань і пропонує встановити чіткий мінімальний вік статевого повноліття - 16 років, посилити відповідальність осіб, які зазіхають на статеву свободу та недоторканність, честь і гідність дітей.

Згідно з ухвалеими змінами, статеві відносини з особою, яка не досягла 16-річного віку (у чинному законодавстві - "особа, яка не досягла статевої зрілості") здійснені повнолітнім, караються обмеженням волі терміном до5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Закон передбачає, що такі дії, вчинені близькими родичами або членами сім'ї чи особою, на яку покладено обов'язки щодо виховання постраждалого або піклування про нього, або якщо вони спричинили безплідність чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі терміном від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до 3 років або без такого.

Таке саме покарання передбачене за аналогічні дії, вчинені щодо малолітньої особи або вчинені членами сім'ї або близькими родичами чи особою, на яку покладено обов'язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього.

Законодавці також ввели відповідальність за такі дії, вчинені із залученням малолітнього. Покарання за такі злочини передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

Закон набуває чинності з дня його опублікування.

Народні депутати також 230 голосами прийняли за основу законопроект №6070 про внесення змін до статті 242 Кримінального процесуального кодексу України. Цей законопроект пропонує виключити зі ст. 242 "Підстави проведення експертизи" норму про встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних виробництвах, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА