16:41 11.04.2018

Тарута пропонує ВР передбачити кримінальну відповідальність за розпалювання ненависті на мовному ґрунті

2 хв читати
Тарута пропонує ВР передбачити кримінальну відповідальність за розпалювання ненависті на мовному ґрунті

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №8224, у якому пропонується передбачити кримінальну відповідальність за розпалювання ненависті на мовному ґрунті, повідомив автор цього законопроекту, засновник політичної партії "Основа", позафракційний народний депутат Сергій Тарута.

"У зв'язку з наближенням виборів в Україні знову активізувалися маніпуляції навколо мовного питання. Політики й кандидати в політики маніпулюють свідомістю громадян України щодо мовного питання, намагаючись здобути електоральну підтримку за рахунок навмисної поляризації думок людей, зокрема з питань державної мови", - написав С.Тарута на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Народний депутат зазначив, що прийняття цього законопроекту дасть змогу припинити розпалювання ворожнечі політиками на мовному ґрунті.

"Підготовлений мною законопроект спрямований проти будь-яких маніпуляцій на мовному ґрунті. Також він дасть можливість упровадити відповідальність для політиків, які заради досягнення своїх корисливих інтересів спекулюють на мовному питанні, прагнучи розділити Україну й налаштувати наших громадян одне проти одного", - додав політик.

Так, законопроект пропонує внести низку змін до чинних законів про вибори, а також до Кримінального кодексу України.

Зокрема, ст. 161 Кримінального кодексу пропонується доповнити відповідальністю за умисні дії, спрямовані на розпалювання ненависті на мовному ґрунті. Порушення цієї статті передбачає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на термін до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи провадити певну діяльність на термін до 3 років або без нього.

Законопроект №8224 зареєстровано у ВР 3 квітня. Документ передано на ознайомлення до профільних комітетів Верховної Ради, за підсумками якого буде ухвалено рішення - чи виносити документ на голосування до парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА