18:06 13.04.2018

Гриневич просить посла Угорщини сприяти відновленню консультацій з представниками угорської громади щодо мови навчання

2 хв читати
Гриневич просить посла Угорщини сприяти відновленню консультацій з представниками угорської громади щодо мови навчання

 Міністр освіти України Лілія Гриневич занепокоєна припиненням консультацій із угорською громадою Закарпаття щодо мови навчання і попросила посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня розблокувати цей процес.

"Нас дуже хвилює, що угорська громада припинила будь-які консультації з нами, і лідер угорської громади повідомив нам в офіційному листі, що вони не хочуть брати участі в процесі консультацій, тому що зараз вони очікують рішення Конституційного суду.... Я публічно вас прошу, посол Угорщини в Україні, допомогти нам, будь ласка... розблокувати цю ситуацію", - сказала Л.Гриневич на XI Київському безпековому форумі в п'ятницю.

Вона нагадала, що 48 народних депутатів, переважно з фракції "Опозиційний блок" звернулися щодо цього питання до Конституційного суду, який може прийняти рішення лише через два роки.

У свою чергу Е.Кешкень заявив, що підтримує дії угорської громади. "Ми підтримуємо угорську громаду в Закарпатті, ми знаємо, що вона готова продовжувати переговори, але ми маємо отримати рішення Конституційного суду", - сказав він.

Л.Гриневич висловила упевненість, що можна буде знайти взаємно прийнятне рішення.

Вона також наголосила, що Україна готова виконати всі рекомендації Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) щодо цього питання. "Хотіла б запевнити всіх наших партнерів... Ми вже запропонували дорожню карту введення кожної рекомендації Венеціанської комісії… Кабінет Міністрів вже схвалив проект поправок до перехідного періоду, розширив перехідний період з двох до п'яти років", - сказала Л.Гриневич.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА