13:57 18.05.2018

Україна зобов'язана звертатися до міжнародних судів для компенсації збитків азовських портів від роботи Керченського мосту - Тарута

2 хв читати
Україна зобов'язана звертатися до міжнародних судів для компенсації збитків азовських портів від роботи Керченського мосту - Тарута

Введення Росією в експлуатацію мосту через Керченську протоку призведе до скорочення на третину кількості заходження суден до українського порту Маріуполя, тому наступним кроком Києва має бути звернення до міжнародних судів для компенсації збитків, заявив народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута.

"На жаль, Україна ні на які процеси в Криму, зокрема на будівництво моста, не впливає. Частково це пов'язано з тим, що влада щодо Криму не має ніякої чіткої стратегії дій. Тому що ще на стадії проекту будівництва моста потрібно було звертатися до міжнародних інстанції для перешкоджання цій ініціативі. Зараз ми маємо справу з фактом, що відбувся", - зазначив він в ефірі телеканалу "Україна", коментуючи вплив на українську економіку відкриття автомобільного руху Керченським мостом, повідомляє прес-служба нардепа.

Тарута нагадав, що свого часу він підготував звернення до української влади про те, що будівництво моста через Керченську протоку не відповідає міжнародному морському законодавству.

"Висота прольоту арок мосту в 35 метрів не допускає прохід в Азовське море вантажних суден классу "Панамакс", від чого постраждає порт Маріуполя, мого рідного міста. І приблизно третина судів не зможе заходити до порту. Міністр інфраструктури Володимир Омелян уже заявив, що втрати становитимуть 500 млн грн на рік", - додав він.

За словами народного депутата, наступним кроком має бути звернення до міжнародних судів для компенсації збитків.

"Важливо, щоб ми не лише збитки підраховували, але і зверталися до міжнародних судів. І правовий прецедент уже є. 2 травня постійна палата третейського суду в Гаазі вирішила, що Росія має виплатити відшкодування у 159 млн дол. низці українських компаній за втрачені в Криму активи. Держава теж має піти цим шляхом", - резюмував С. Тарута.

У прес-службі парламентарія нагадали, що 15 травня відбулося відкриття моста, який з'єднав Краснодарський край РФ та анексований Крим. На відкриття приїхав президент РФ Володимир Путін. Спочатку авторух мостом мав відкритися в грудні 2018 року, але роботи завершилися із випередженням графіка. Довжина мосту - 19 км, а його будівництво тривало 2 роки і 3 місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА