13:34 21.05.2018

Фракція "БПП" просить профільний комітет ВР форсувати роботу над законопроектом про дипслужбу з пропозиціями президента

3 хв читати

Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" просить комітет із закордонних справ якнайшвидше розглянути законопроект про дипломатичну службу з пропозиціями президента.

"Фракція "Блок Петра Порошенка" просить комітет із закордонних справ прискорити роботу над законопроектом про дипломатичну службу з пропозиціями президента України", - заявив лідер фракції Артур Герасимов на погоджувальній раді керівників фракцій і груп у понеділок в Києві.

Він підкреслив, що нинішній дипломатичний фронт - це "грізна сила в протистоянні російської агресії, яку необхідно якомога швидше підтримати на законодавчому рівні".

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала відповідний законопроект №7322 у першому читанні 7 грудня 2017 року, а в другому і в цілому - 5 квітня 2018 року.

Як це передбачено чинним законодавством, послів, представників України і голів місій при міжнародних організаціях призначатиме і звільнятиме президент України за поданням міністра закордонних справ. Нововведенням стало те, що МЗС повинно буде проводити консультації в профільному комітеті Верховної Ради перед внесенням президенту України подання про призначення посла.

Згідно із законопроектом, порядок ротації дипломатів визначатиме МЗС, проте вона є обов'язковою умовою проходження дипслужби. Терміни довгострокових відряджень дипломатів становитимуть до чотирьох років у країнах із нормальним кліматом і стабільною безпекою і до трьох років у державах зі складними кліматичними умовами або складною безпековою ситуацією. При цьому законопроект передбачає, що час між довгостроковими відрядженнями має становити два-чотири роки. Дипломати можуть відмовитися від ротації певну кількість разів і в прописаних законом випадках.

Документ передбачає, що дипломатичні посади в органах дипслужби поділяються на три категорії - "А", "Б" і "В" - залежно від порядку призначення, характеру та обсягу повноважень.

Закон набуде чинності через шість місяців після його опублікування, а нині чинний закон "Про дипломатичну службу" втратить силу.

4 травня президент України Петро Порошенко наклав вето на ухвалений Верховною Радою закон "Про дипломатичну службу" через норми про обов'язкові консультації Міністерством закордонних справ України в комітеті Верховної Ради у закордонних справах перед призначенням послів. Відповідні зауваження містяться в пропозиціях президента України до законопроекту (№7322) "Про дипломатичну службу", який повернуто до парламенту 4 травня.

На думку президента України, це положення необхідно виключити із закону, оскільки воно не відповідає Конституції України, не узгоджується з законом про комітети Верховної Ради і не враховує правові позиції Конституційного суду України.

Як зазначається в пропозиціях президента, Конституцією встановлено, що комітети парламенту створюються для здійснення законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради, виконання контрольних функцій відповідно до Конституції.

В пропозиціях також зазначено, що, відповідно до закону про комітети Верховної Ради, парламентські комітети проводять попереднє обговорення кандидатур лише тих посадових осіб, яких парламент призначає, затверджує або дає згоду на їх призначення.

Крім того, президент не згоден з наділенням Кабінету Міністрів повноваженнями щодо визначення статусу, завдань і функцій спеціальних місій, які визначені як тимчасові, представляють Україну і спрямовуються до іншої держави.

Згідно з регламентом Верховної Ради після накладення вето президента і спрямування в парламент пропозицій щодо законопроекту результати голосування за нього вважаються скасованими і відкривається процедура його повторного розгляду в парламенті. Під час розгляду пропозицій глави держави парламенту необхідно 226 голосів, щоб підтримати і схвалити їх, і 300 голосів, щоб подолати вето.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА