08:25 24.05.2018

Тегеран виставив Європі ультиматум щодо збереження ядерної угоди без США

2 хв читати
Тегеран виставив Європі ультиматум щодо збереження ядерної угоди без США

Тегеран відновить свою ядерну програму, якщо Європа не надасть твердих гарантій за декількома пунктами, заявив верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї на зустрічі з політичним керівництвом країни та активістами.

Тези виступу Хаменеї опубліковані на сайті іранського лідера та на його сторінці в Twitter.

Хаменеї заявив, що США після підписання в липні 2015 року Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми неодноразово порушували його положення, проте "Європа мовчала". Для того, щоб Іран продовжив дотримуватися положень угоди про атомну програму, Європа має гарантувати виконання наступних пунктів.

По-перше, Європа має прийняти резолюцію, яка засудить США за порушення прийнятої одноголосно 20 липня 2015 року Радою Безпеки ООН резолюції 2231. У тому документі Радбез підтримала підписання СВПД. Крім того, резолюція 2231 скасовувала попередні рішення Радбезу ООН щодо іранської ядерної програми.

По-друге, Європа має пообіцяти, що не підніматиме питання створення в Ірані ракет, а також намагатиметься впливати на політику Тегерана в регіоні.

Третім пунктом аятолла назвав зобов'язання Європи протистояти санкціям США проти Ісламської Республіки Іран.

"Європа має гарантувати, що іранську нафту буде повністю продано. Якщо США можуть пошкодити продажу нашої нафти, ми повинні мати можливість продавати стільки нафти, скільки ми хочемо", - йдеться в четвертій вимозі.

Крім того, "європейці мають гарантувати, що вони компенсують втрати, і що вони купуватимуть іранську нафту".

На закінчення Хаменеї зажадав, щоб європейські банки гарантували проведення операцій з Іраном. "У нас немає конфліктів щодо цих трьох країн (Великої Британії, Франції, Німеччини), але ми не довіряємо їм, виходячи з попереднього досвіду", - заявив верховний лідер Ірану.

"Якщо європейці будуть зволікати з нашими вимогами, Іран отримає право відновити свою ядерну діяльність", - резюмував Хаменеї.

СВПД з Іраном підписали за схемою "п'ять плюс один" постійні члени Ради Безпеки ООН - США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія - і Німеччина. Підписання угоди було подано як одне з головних зовнішньополітичних досягнень адміністрації попереднього президента США Барака Обами. Однак уже на момент підписання угоду критикували не тільки політичні опоненти Обами республіканці, а й його однопартійці демократи.

Угоду не було ратифіковано конгресом. 8 травня 2018 року президент Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід США з СВПД і відновлення санкцій проти Ірану. Він наполягає на укладенні нової, "справжньої", угоди, яка дійсно гарантує, що Іран не отримає ядерної зброї, не розвиватиме ракетну програму і підтримувати терористів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА