10:47 29.05.2018

Матіос не береться прогнозувати термінів ухвалення Радою закону про Держбюро військової юстиції, але вірить, що це буде до осені

2 хв читати
Матіос не береться прогнозувати термінів ухвалення Радою закону про Держбюро військової юстиції, але вірить, що це буде до осені

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос не береться прогнозувати термінів ухвалення Верховною Радою законопроекту про створення Державного бюро військової юстиції (ДБВЮ), внесеного до парламенту нардепами Андрієм Кожем'якіним, Марією Матіос та Ігорем Лапіним.

"Прогнозувати не можу, але знаю, що депутати, які внесли закон (законопроект - ІФ), обстоюватимуть його і переконуватимуть своїх колег максимально", - сказав А.Матіос у вівторок на брифінгу в Харкові, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс- Україна".

Він висловив сподівання, що це відбудеться до осені.

"Я вірю, що ми до осені отримаємо такий подарунок державі, який зможе врівноважити суспільство, поділитися на дві частини: одні вважають, що найбільша загроза - корупція, а інші - що війна", - сказав А.Матіос.

Він також наголосив, що виступає за створення системи військових (спеціалізованих) судів, однак для цього необхідно внесення змін до Конституції.

Як повідомлялося, 19 травня в статті в тижневику "Дзеркало тижня. Україна" А.Матіосу пояснив необхідність створення Державного бюро військової юстиції (ДБВЮ) в Україні. "Наполегливо переконую суспільство і законотворців у необхідності створити (за аналогом з НАБУ) Державне бюро військової юстиції (ДБВЮ). У воюючої України за військовою прокуратурою має бути закріплено право в повному обсязі здійснювати нагляд за дотриманням і застосуванням законів у всіх військових формуваннях. Це право потрібно закріпити хоча б тимчасово, на період здійснення Операції об'єднаних сил і дії Закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях", - написав головний військовий прокурор.

За його словами, досвід багатьох країн показує, що військові Миротворчого контингенту (МК) не завжди можуть знайти спільну мову з місцевим населенням. "Такі конфлікти були, є і будуть, оскільки не можна виключати людський фактор неприйняття іноземця, який встановлює (повертає) право на безправні території, зокрема на території так званих ОРДЛО", - написав А.Матіос.

Тоді ж він висловив переконання, що для уникнення непорозумінь між військовими і цивільними у зоні конфлікту потрібен нетрафаретний буфер, що сприятиме розслідуванню злочинів, скоєних військовослужбовцями, представниками населення і учасниками парамілітарних формувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА