10:57 13.06.2018

Апеляції у справах НАБУ, які перебувають на розгляді в загальних судах, не потраплять до Антикорупційного суду

2 хв читати
Апеляції у справах НАБУ, які перебувають на розгляді в загальних судах, не потраплять до Антикорупційного суду

Справи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, будуть завершені в загальних судах, а не в Вищому антикорупційному суді, підкреслюють в громадській організації "Центр протидії корупції", посилаючись на опублікований текст закону .

"Закон передбачає, що справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, будуть завершені також у загальних судах. Так, апеляція відбудеться в обхід Антикорупційному суду", - сказано в повідомленні організації, опублікованому на її сайті.

В "Центрі протидії корупції" підкреслюють, що відповідна норма не була зачитана головою комітету з питань правової політики і правосуддя Русланом Князевичем в сесійній перед голосуванням за закон і не обговорювалася на комітеті.

У повідомленні також наголошується, що, згідно з домовленостями з міжнародними партнерами, апеляція в справах, які зараз на розгляді в загальних судах, мала відбутися в апеляційній палаті Антикорупційного суду.

"Ця норма - амністія для всіх ТОП-корупціонерів, чиї справи вже в судах. Це зміна попередніх домовленостей і тексту самого законопроекту просто перед голосуванням", - цитують в повідомленні главу правління "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна.

Він підкреслив, що в таблиці, опублікованій на сайті Верховної Ради, цієї поправки не було, і апеляція повинна була бути в Антикорупційне суді.

Глава Transparency International Україна Ярослав Юрчишин додав, що допущена помилка повинна бути виправлена - необхідно проголосувати зміни в закон. "Прийнята норма відкладає ухвалення остаточних рішень у справах НАБУ ще на кілька років. Ця норма означає, що саме тому президент України повинен невідкладно подати зміни до закону і виправити цю помилку", - сказав він.

В офіційному виданні парламенту "Голос України" в середу опубліковано закон про Вищу антикорупційному суді.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАКС, президентський законопроект №7440), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ. Спікер парламенту А.Парубій підписав закон 9 червня. 10 червня документ надійшов до адміністрації президента України.

Деякі положення законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів.

Зокрема, закон визначає порядок проведення конкурсу з добору антикорупційних суддів.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, ВАКС будуть підслідними кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених у примітці ст.45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) КК.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, за винятком деяких положень, які набирають чинності з початком роботи суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА