16:14 13.06.2018

У ВР обговорюють підготовку змін до закону про Антикорупційний суд у частині подання апеляції та переобрання ВККС

3 хв читати
У ВР обговорюють підготовку змін до закону про Антикорупційний суд у частині подання апеляції та переобрання ВККС

Народні депутати обговорюють перспективу внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС), які дадуть змогу переобрати склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і врегулюють скандальну норму про неможливість подання апеляції до Вищого антикорупційного суду на рішення загальних судів першої інстанції.

"Думаю, що всі ці зміни ми зберемо разом і найближчим часом внесемо", - сказав перший заступник голови профільного комітету з питань правової політики та правосуддя, народний депутат із фракції "Народний фронт" Леонід Ємець агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

За його словами, члени комітету та народні депутати з міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" обговорюють ситуацію навколо пункту перехідних положень закону про Вищий антикорупційний суд, згідно з яким апеляції на рішення загальних судів першої інстанції у справах Національного антикорупційного бюро (НАБУ) не можна буде подавати до Антикорупційного суду.

"Не було приділено увагу цьому питанню на комітеті... Зараз із колегами радимося, піднімаємо стенограми. Це питання було, але пройшло непоміченим, без обговорення", - сказав народний депутат.

Л.Ємець вважає правильним передбачити в законі, що рішення загального суду першої інстанції підтверджуватиме або скасовуватиме апеляційна палата Антикорупційного суду, якщо на той час він фактично створений і здатний розглядати скарги.

Нардеп зазначив, що в законі необхідно передбачити проведення конкурсу для формування нового складу ВККС.

"У зв'язку з тим, що завдання, які стоять перед ВККС, такі важливі для майбутнього держави, а рівень довіри до того складу не відповідає завданням, які стоять, ми маємо провести новий конкурс і обрати нових членів ВККС, щоб вони розпочали формування Вищого антикорупційного суду", - сказав Л.Ємець.

Крім того, нардеп вважає, що потрібно внести уточнювальні зміни до положення закону про Антикорупційний суд, де йдеться про присутність у колегії суддів одного члена з 5-річним стажем суддівської роботи. На його думку, слід також уточнити, що кандидат в антикорупційні судді не бере участі в подальшому конкурсі, якщо є негативний висновок щодо його доброчесності.

Раніше цього дня, 13 червня, в парламентській газеті "Голос України" було офіційно опубліковано закон про Вищий антикорупційний суд.

Громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) звернула увагу на положення, згідно з яким апеляції в справах НАБУ, які вже розглядають суди, проходитимуть у судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді.

У ЦПК наголошують, що відповідну норму не зачитав голова комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич у сесійній залі перед голосуванням за закон у цілому, і вона не обговорювалася на комітеті.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАКС, президентський законопроект №7440), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ. Спікер парламенту А.Парубій підписав закон 9 червня. 10 червня документ надійшов до адміністрації президента України.

Деякі положення законопроекту в другому читанні було змінено в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів при доборі суддів.

Зокрема, закон визначає порядок проведення конкурсу з відбору антикорупційних суддів.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання ВАКС будуть підслідними кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених у примітці ст. 45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) Кримінального кодексу.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, за винятком деяких положень, які починають діяти з початком роботи суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА