07:29 15.06.2018

Україна висловила вдячність Європарламенту за прийняття резолюції щодо Росії стосовно Сенцова

4 хв читати
Україна висловила вдячність Європарламенту за прийняття резолюції щодо Росії стосовно Сенцова

У Міністерстві закордонних справ України висловили вдячність Європарламенту за ухвалення резолюції щодо Росії, перш за все справи українського політичного в'язня Олега Сенцова, повідомила прес-служба зовнішньополітичного відомства.

"Україна висловлює вдячність Європейському парламенту за прийняття 14 червня 2018 року резолюції щодо масштабних порушень Росією прав людини і політично мотивованих переслідувань проти громадян України. Чітка вимога європарламентарів до кремлівського режиму звільнити всіх незаконно ув'язнених за сфабрикованими справами громадян України на території Росії і в тимчасово окупованому Криму - важливий крок, який посилює міжнародний тиск на Росію", - йдеться в коментарі міністерства, оприлюдненому в четвер.

У МЗС підкреслили, що рішення Європейського парламенту було прийнято в день початку чемпіонату світу з футболу, яким Кремль "цинічно намагається відвернути увагу міжнародного співтовариства від своїх зухвалих злочинів і системних порушень прав людини".

"Своєю чіткою позицією Європейський парламент висловив солідарність з незаконно утримуваним у російській в'язниці громадянином України Олегом Сенцовим і вимагає від російської влади його негайного і безумовного звільнення", - сказано в повідомленні.

Україна вітає заклик Європарламенту до держав-членів ЄС зберігати консолідовану позицію щодо посилення санкцій тиску проти Росії, а також розглянути цільові обмежувальні заходи проти осіб, причетних до політично мотивованих переслідувань.

"Вкотре вимагаємо від кремлівського режиму припинити порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму і негайно звільнити всіх незаконно утримуваних за політичними мотивами громадян України", - резюмували в МЗС.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко наголошує на важливості резолюції Європарламенту, в якій засуджуються масові порушення Росією прав людини на тимчасово окупованій території України і висловлено підтримку українських політв'язнів.

"Важлива резолюція Європарламенту із засудженням масових порушень Росією прав людини, в тому числі на тимчасово окупованих українських територіях. Консолідований потужний голос європарламентарів на захист понад 70 українських політичних в'язнів, яких продовжує насильно утримувати і катувати кремлівський режим", - написав глава Української держави на сторінці у Фейсбук.

За його словами, Україна і світ пам'ятають і борються за звільнення кожного українського політв'язня.

П.Порошенко також вважає, що Чемпіонат світу з футболу в Росії міг би стати хорошою можливістю для гуманітарних жестів, але, за його словами, "схоже, права людини не входять до життєвих інтересів Кремля".

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив вдячність Європарламенту і відзначив символічність прийняття резолюції в день відкриття ЧС з футболу.

"Вдячний Європарламенту за прийняту резолюцію щодо Росії, перш за все зі звільнення О.Сенцова та інших політв'язнів. Символічно, що увагу до порушення прав людини Росією залучено в день відкриття ЧС з футболу. Тільки спільним тиском зможемо змусити РФ звільнити понад 70 політв'язнів", - написав глава МЗС в Твіттері.

Європарламент у резолюції, прийнятій на пленарній сесії в четвер у Страсбурзі, зажадав, щоб російська влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова і "всіх інших незаконно затриманих в Росії і на Кримському півострові" громадян України.

ЄП в цьому документі "висловлює свою солідарність з українським кінематографістом, політичним активістом і політв'язнем Олегом Сенцовим, який 14 травня 2018 року оголосив голодування, щоб домагатися звільнення незаконно затриманих співвітчизників, і стурбований наслідками голодування для здоров'я Олега Сенцова".

Європарламент "закликає відповідні російську владу і медичні служби надати ув'язненим особам належну медичну допомогу і дотримуватися медичної етики, в тому числі шляхом ненав'язування примусового годування або будь-якого небажаного поводження, яке може являти собою катування та інші жорстокі форми".

Згідно з резолюцією, нині в Росії налічується "понад 70 українських політичних в'язнів".

Європарламент "засуджує порушення Росією міжнародного права в окупованому Криму, включно із застосуванням російського законодавства; посилене мілітаризацію Кримського півострова, яке загрожує регіональній безпеці; масові та систематичні порушення прав людини, зокрема щодо етнічних українців і кримських татар".

На думку європейських парламентаріїв, "російські суди, будь то військові або цивільні, некомпетентні судити про дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії", і "судовий розгляд у таких випадках не може вважатися законним".

У документі підкреслюється, що "поводження з усіма ув'язненими має відповідати міжнародним стандартам і що всі затримані повинні мати доступ до адвокатів, своїх сімей, дипломатичних представників і медичного обслуговування; російська влада і співробітники судових органів несуть повну відповідальність за безпеку і благополуччя затриманих, особливо в Криму, відповідно до частини четвертої Женевської конвенції".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА