11:21 15.07.2018

Автокефалія є одним зі стовпів Української держави та світової геополітики

2 хв читати
Автокефалія є одним зі стовпів Української держави та світової геополітики

Автокефальна церква є одним зі стовпів національної безпеки України, заявляє президент Української держави Петро Порошенко.

"Автокефалія є одним зі стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки, і, зрештою, всієї світової геополітики", – сказав П.Порошенко в неділю в Тернопільській області.

При цьому глава держави наголосив, що ситуація з наданням томосу Українській православній церкві непроста.

"Протидія масштабна і системна. Немає жодних підстав вважати, ніби томос у нас в кишені. Нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати: молитися і боротися", – сказав П.Порошенко.

Глава держави зазначив, що процес надання томосу наштовхується на шалений опір Москви та її п'ятої колони всередині України, де деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали зовні що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії".

Він також назвав низку позитивних повідомлень про процес надання автокефалії – "про те, що приєднання Київської митрополії до московської церкви, яке відбулося в 17 столітті було здійснено всупереч канонам, про те, що право надавати автокефалію належить виключно Вселенському патріарху та Синоду, про те, що Константинопольська церква є церквою-матір'ю для українських православних, а Москва, яка претендує на материнство, насправді є дочірньою до церкви в Києві".

Але найголовніше і природне, за словами П.Порошенка, що виникнення незалежної держави супроводжується створенням "своєї незалежної православної церкви".

Він зазначив, що залишається переконаний в тому, що церква має бути незалежною.

"Не йдеться про створення державної церкви, церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією. Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави, особливо від іноземної держави", – наголосив президент.

Глава Української держави повідомив, що написав про це Папі римському Франциску і днями державний секретар Ватикану повідомив, що "Папа Франциск з великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірян усіх конфесій".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА