08:58 28.07.2018

Порошенко: Томос про автокефалію завершить утвердження незалежності України

2 хв читати

Президент України Петро Порошенко заявляє, що отримання Україною Томосу про автокефалію завершить утвердження її незалежності і самостійності.

"Томос про автокефалію завершить утвердження незалежності України і самостійності нашої держави, зміцнить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права і свободи громадян ... Особливо тих, які зараз перебувають поза спілкуванням зі світовим православ'ям", - заявив П.Порошенко під час святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі - України в суботу в Києві.

За словами президента, мільйони українців очікують якнайшвидшого визнання Автокефальної православної церкви в Україні і готові до нього.

П.Порошенко наголосив, що автокефалія - це питання української незалежності, питання української національної безпеки і питання всієї світової геополітики.

"Ми повертаємо православній церкві українську ідентичність і рівне місце серед православних церков світу", - додав він.

У свою чергу, митрополит Гальський Еммануїл, який очолює делегацію Вселенського патріархату, зазначив, що "Вселенський патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, які вже повторюються більш ніж чверть століття".

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет висловив упевненість, що в Україні буде автокефальна помісна церква. "Ми не тільки сподіваємося ... Ми віримо, переконані, що ми досягнемо цього, що буде у нас і Томос, і буде єдина церква, і на Сході ми переможемо, і агресора видавимо".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в урочистостях брали участь і виступили представники різних релігійних конфесій, зокрема глава Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Онуфрій.

Урочиста церемонія біля пам'ятника князю Володимиру в Києві закінчилася виконанням духовного гімну "Молитва за Україну" (композитор М. Лисенко, слова А.Кониського).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА