16:42 04.08.2018

Термін дії закону про статус Донбасу буде залежати від партнерів України

3 хв читати
Термін дії закону про статус Донбасу буде залежати від партнерів України

Голова парламенту Андрій Парубій заявляє, що рішення про те, чи продовжувати закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), Верховна Рада ухвалить ближче до закінчення терміну його дії в жовтні, воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів з цього питання.

"Перед закінченням терміну цього року будемо радитися – чи є необхідність ще на рік продовжувати, чи такої потреби вже немає. Це значною мірою залежатиме і від позиції наших міжнародних партнерів. Адже зрозуміло: нам вкрай важливо утримати санкції проти Росії. Для міжнародного позиціонування України, для захисту українських інтересів не тільки на внутрішньодержавному, а й на міждержавному рівнях, наскільки це важливо", – сказав він журналістам у Тустані (Львівська обл.) в суботу.

Спікер нагадав, що минулого року перед продовженням дії закону на рік він зазначав, що продовження статусу не матиме ніякого впливу.

"Оскільки Путін не планував і не планує виконувати хоч якісь угоди. На жаль, тоді наші колеги дуже емоційно протестували проти продовження. Цей рік продемонстрував: жодних змін не відбулося", – пояснив А.Парубій.

Раніше спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

"Я не бачу ніякої шкоди в продовження дії закону. Нічого не зміниться з сьогоднішнього дня і до того дня, коли дію закону вже буде продовжено. Думаю, в цьому немає шкоди. Зате Росія використовуватиме призупинення дії закону як причину скаржитися на Україну. Там скажуть, що Україна не хоче виконувати Мінських угод. Тому просто не давайте Росії цього аргументу. Продовження дії закону нічого насправді не змінить", – заявив К.Волкер в інтерв'ю "Голосу Америки", опублікованому 25 липня.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, який мав втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування – ІФ), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Його стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов – виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА