08:27 27.08.2018

Санкції США проти Росії через інцидент у Солсбері почали діяти в понеділок

3 хв читати
Санкції США проти Росії через інцидент у Солсбері почали діяти в понеділок

У понеділок набули чинності обмежувальні заходи США щодо Росії, пов'язані з березневими подіями в британському Солсбері.

Документ держдепартаменту США щодо нових санкцій щодо Росії опублікували в Федеральному реєстрі США в кінці минулого тижня. Починає діяти він 27 серпня.

ПЕРШИЙ ПАКЕТ

Йдеться про перший пакет санкцій, пов'язаних зі "справою Скрипаля".

Цей пакет санкцій, згідно з документом, включатиме заборону на надання зовнішньої допомоги Росії, на продаж зброї і фінансування таких угод, відмову від кредитування з боку держструктур США і заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення.

Зокрема, новим санкційним пакетом передбачено припинення допомоги Росії в рамках закону "Про іноземну допомогу" від 1961 року, за винятком гуманітарної допомоги, поставок продовольства і продуктів сільського господарства.

Згідно з документом держдепу, санкції від 27 серпня, відповідно до закону про контроль за експортом озброєння, припускають припинення фінансування оборудок із продажу зброї Росії.

Також в рамках нового санкційного пакета США припиняють кредитування і надання фінансової допомоги з боку держструктур США: відмова від видачі Росії будь-яких кредитів, кредитних гарантій і надання фінансової допомоги з боку будь-якого департаменту, державного агентства або інших відомств США, включаючи Експортно-імпортний банк США.

Крім того, обмежувальні заходи передбачають припинення продажу в Росію в рамках закону про контроль за експортом зброї будь-яких товарів оборонного призначення, оборонних послуг, проектних і будівельних послуг, а також ліцензій на експорт до Росії будь-яких товарів зі Списку озброєнь США.

Держдепартамент США визначив за необхідне в інтересах національної безпеки Сполучених Штатів скасувати застосування цих санкцій у відношенні видачі ліцензій на підтримку урядового співробітництва з космосу і комерційних космічних запусків, надаючи такі ліцензії в кожному конкретному випадку і відповідно до політики експортного ліцензування для Росії до вступу в силу цих санкцій.

Крім того, санкції торкнуться експорту в Росію товарів і технологій, "чутливих" з точки зору національної безпеки і визначених у контрольному списку.

Держдепартамент США на початку серпня оголосив про намір ввести два блоки санкцій: один в кінці серпня, а другий - в листопаді.

Американські ЗМІ після оголошення держдепу стосовно санкцій на початку серпня писали, що перший раунд обмежувальних заходів може мати дуже істотний ефект, так як він значною мірою дублює інші обмеження, які вже діють, наприклад, на продаж зброї Росії.

ДРУГИЙ ПАКЕТ

Через три місяці після першого блоку санкцій може відбутися другий, більш істотний блок, який, як очікується, буде "більш болючим".

Він може бути реалізований, якщо Росія не надасть гарантії того, що вона не буде використовувати хімічну зброю в майбутньому і не погодиться на "локальні перевірки" з боку ООН.

Другий пакет санкцій може включати істотне зниження дипломатичних відносин, припинення можливості польотів у США для державної авіакомпанії "Аерофлот" (MOEX: AFLT), а також майже повне обмеження експорту і імпорту.

СПРАВА СКРИПАЛІВ

Колишній співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в важкому стані в британському місті Солсбері на початку березня.

12 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила в парламенті, що вони були отруєні нервовопаралітичною речовиною із серії "Новачок" (А-234), розробленою в Росії.

У Москві відкинули ці обвинувачення, нагадавши, що всю хімічну зброю РФ знищила в 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА