16:25 31.08.2018

Вселенський патріарх повідомив главі РПЦ про ухвалення рішення щодо надання УПЦ автокефалії

2 хв читати
Вселенський патріарх повідомив главі РПЦ про ухвалення рішення щодо надання УПЦ автокефалії

Вселенський патріарх Варфоломій під час зустрічі з главою Російської православної церкви (РПЦ) патріархом Кирилом в п'ятницю в Стамбулі (Туреччина) повідомив про рішення надання Українській православній церкві автокефалії, а також про те, що наразі це рішення імплементується, повідомляє голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

"Потім (після від'їзду делегації РПЦ - ІФ) до журналістів вийшов митрополит Еммануїл, який був представником патріарха на святі (1030-річчя хрещення Київської Русі - України - ІФ) в Києві в липні. Він зробив коротку заяву, суть якої була у фразі: ми повідомили патріарху про рішення щодо подолання розділення в Україні та надання автокефалії, яке імплементується", - написав архієпископ Євстратій на своїй сторінці в соцмережі Fcebook у п'ятницю вдень.

При цьому глава інформаційного управління УПЦ Київського патріархату наголосив, що пізніше очікується офіційний текст, "тому виклад може бути не буквальним".

Через деякий час він також навів низку цитат зі новини грекоязичного видання Оrthodoxia.info, "яке підтримує позицію Вселенського патріарха", заголовок в якій він перевів як "Жереб (гральні кістки) кинуто! Україна отримує автокефалію".

"Вселенський патріарх поінформував російського патріарха про те, що рішення щодо проголошення Української автокефальної церкви ухвалено"... "Вселенський патріарх роз'яснив російської делегації, що рішення було ухвалено, і вже ведуться відповідні процеси", - навів цитати зі згаданої новини архієпископ Євстратій.

Також він навів слова відповіді митрополита Еммануїла на запитання Оrthodoxia.info щодо заяв російських представників про те, що нібито створиться розкол.

"Ніхто не хоче, щоб створити ще один розкол, але хочуть єднання в Церкві", - сказав митрополит, додавши: "Вселенський патріархат не загрожує нікому та не сприймає чиїсь погрози".

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломіяі з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха щодо надання Томосу про автокефалію.

Священний синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України та вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській православній церкві.

На початку серпня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що на початку вересня відбудуться загальні збори єпископату Вселенського патріархату, та є підстави припускати, що порушуватиметься й "українське питання".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА