20:08 04.09.2018

Клімкін заявив про екологічну катастрофу в окупованому Росією Криму

3 хв читати
Клімкін заявив про екологічну катастрофу в окупованому Росією Криму

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в окупованому Росією Криму.

"Спочатку російські окупанти принесли в Крим і на Донбас людське горе, тепер - екологічні катастрофи, які знищують нашу землю", - написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Twitter у вівторок.

У свою чергу представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів АР Крим і м. Севастополя Ісмаїл Халіков на своїй сторінці в соцмережі Facebook поінформував, що після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі Криму зафіксовано перевищення сірчистого ангідриду в повітрі. "Сьогодні, 4 вересня, з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Проте наскільки ця норма перевищена, ніяких даних немає", - написав І.Халіков.

Він нагадав, що окупаційна влада Криму в особі т.зв. глави Криму Сергія Аксьонова заявила, що роботу заводу "Титан" зупинено на два тижні і що в школах регіону оголошуються позапланові канікули та дітей відправлять до санаторіїв.

"Викликає занепокоєння, що досі не оголошено надзвичайний стан, не евакуюють доросле населення, а окупанти продовжують "заспокоювати" людей", - додав представник українського омбудсмена з прав жителів Криму.

Він також розповів, що, за інформацією від жителів кримських міст Армянськ та Яни Капу (перейменований Красноперекопськ), на дахах будинків, металевих предметах у квартирах утворився схожий на іржу маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в лікарнях у кілька разів підвищилася кількість звернень громадян зі скаргами на кашель і запалення слизової оболонки рота, носа, горла та очей.

"У повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах де-не-де лежать мертві птахи", - додав він.

І.Халіков повідомив, що цю інформацію передано в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я та Червоний хрест "із метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратури АР Крим (базується в м. Києві) для порушення кримінальної справи стосовно осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю.

Як повідомила прес-служба головного слідчого управління СКР Росії в окупованому Криму, 4 вересня порушено кримінальну справу за фактом викиду шкідливих речовин в атмосферне повітря на півночі Криму. Справа кваліфікована за ч. 1 ст. 247 КК РФ (порушення правил поводження з екологічно небезпечними речовинами та відходами).

Окупаційна влада Криму 4 вересня оголосила про перевищення ГДК сірчистого ангідриду на півночі півострова, вирішила зупинити на два тижні роботу великого хімзаводу - філії ТОВ "Титанові інвестиції" в Армянську, який використовує кислотонакопичувач. Хімічні відходи скидають у кислотонакопичувач із 1971 року. Площа цього "озера" - 42 квадратні кілометри, об'єм - 30 мільйонів кубометрів води. Накопичувач уперше висох настільки. Там залишилося лише 1,6 млн кубів води. Причина утворення конденсату - в перепаді нічних і денних температур.

Крім того, в Армянську на два тижні оголошено канікули, дошкільнят з мамами і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок до кримських санаторіїв.

Жителі Армянська з 24 серпня масово скаржаться в соцмережах на жовтий наліт, схожий на іржу, який покрив деталі автомобілів, огорожі, газові колонки, ключі, посуд та прикраси з металу. Крім того, на деревах жовтіє і передчасно обпадає листя. Деякі з мешканців міста повідомляють про висип і блювоту у дітей, а також біль у горлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА