13:00 08.09.2018

У ПАРЄ закликали Київ дотримуватися прав Седлецької на "конфіденційність джерел"

2 хв читати
У ПАРЄ закликали Київ дотримуватися прав Седлецької на "конфіденційність джерел"

У Парламентській асамблеї Ради Європи висловили стурбованість через рішення суду надати доступ ГПУ до інформації в телефоні журналіста Наталії Седлецької та закликали українську владу забезпечити дотримання її прав на конфіденційність джерел.

"Журналісти-розслідувачі відіграють основну роль "сторожового пса" в наших суспільствах, оскільки вони розслідують корупцію або зловживання владою. Їхня робота заснована на різних джерелах, і вони мають право зберігати ці джерела в таємниці", - наводить інтернет-видання "Українська правда" заяву доповідача ПАРЄ з питань свободи ЗМІ та безпеки журналістів Джорджа Фолкса.

Дж.Фолкс нагадує, що збереження конфіденційності джерел - "стандарт, встановлений Європейським судом з прав людини".

"Закликаю українську владу забезпечити дотримання права журналіста Наталії Седлецької зберегти конфіденційність її джерел", - заявив Дж.Фолкс.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора програми Н.Седлецької, та розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - йдеться в заяві на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook.

Того самого дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко у Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецької, до якої отримали доступ прокурори, не містить змісту розмов, і не буде ніякого втручання в професійну діяльність та особисте життя журналіста.

"Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення дати, часу та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька виступає разом з іншими громадянами як можливий свідок.

За підсумками зустрічі з генпрокурором нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Ольга Червакова повідомила, що Ю.Луценко ініціював листа до оператора мобільного зв'язку "Київстар" про звуження обсягу інформації, знятої з телефону Н.Седлецької.

Генпрокуратура отримала також дозвіл суду на перевірку смс-повідомлень (за 17 місяців) у телефоні журналістки видання "Новое время" Крістіни Бердинських.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА