21:23 03.10.2018

США виходять з протоколу про врегулювання суперечок до Віденської конвенції через палестинський позов до суду ООН

2 хв читати
США виходять з протоколу про врегулювання суперечок до Віденської конвенції через палестинський позов до суду ООН

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон у середу оголосив про вихід Вашингтона з Факультативного протоколу про обов'язкове вирішення спорів до Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року у зв'язку з розбіжностями з палестинцями про статус Єрусалима.

"На додаток до виходу з договору про дружбу (з Іраном - ІФ), я оголошую про рішення президента (США Дональда Трампа - ІФ), згідно з яким США вийдуть з Факультативного протоколу про обов'язкове вирішення спорів до Віденської конвенції про дипломатичні зносини", - заявив в середу Дж.Болтон під час брифінгу в Білому домі.

Він пояснив, що це рішення прийнято американським президентом "у зв'язку з позовом, поданим (до Міжнародного суду ООН - ІФ) так званою державою Палестина, яка вважає США відповідачем і намагається оскаржити перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима".

У кінці минулого місяця палестинська сторона направила позов до Міжнародного суду ООН з наміром оскаржити перенесення американського посольства в Єрусалим, який Ізраїль вважає своєю столицею, а палестинці розраховують на те, щоб це місто стало столицею майбутньої держави Палестина.

Автори позову посилаються на Факультативний протокол до конвенції, згідно з яким, країна зобов'язана розміщувати своє диппредставництво в тій чи іншій державі на території цієї держави. Таким чином, автори позову вимагають, щоб Міжнародний суд "наказав Сполученим Штатам Америки перенести свою дипломатичну місію з Єрусалима".

Перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалима було однією з передвиборних обіцянок президента США Дональда Трампа, яку той виконав у травні цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА