14:37 04.10.2018

Нідерланди звинуватили висланих росіян у спробі отримати інформацію про аварію малайзійського "Боїнга" на Донбасі

3 хв читати
Нідерланди звинуватили висланих росіян у спробі отримати інформацію про аварію малайзійського "Боїнга" на Донбасі

Міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд заявила, що співробітники російської розвідки хотіли отримати доступ до інформації про аварію малайзійського "Боїнга" на Донбасі в 2014 році.

Вона сказала, що ноутбук, який належав одному з чотирьох висланих із Нідерландів росіян, був підключений до мереж Бразилії, Швейцарії та Малайзії, і при цьому діяльність у малайзійських мережах була пов'язана з розслідуванням аварії "Боїнга" авіакомпанії Malaysia Airlines на сході України в 2014 році.

"Ми знали про зацікавленість російських розвідувальних служб у цьому розслідуванні (щодо малайзійського "Боїнга" - ІФ), і ми вжили відповідних заходів", - сказала міністр.

"Зазвичай ми не розкриваємо деталей таких контррозвідувальних операцій", - додала А.Бейлевелд.

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), було збито в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб. Усі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з її висновками, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR із сільськогосподарського поля в районі с. Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR була доставлена в Україну з Російської Федерації і після її використання для атаки на авіалайнер рейсу МН17 була знову повернена на територію РФ.

24 травня 2018 року представник Міжнародної спільної слідчої групи (JIT) з розслідування аварії МН17 (з кримінальної поліції Нідерландів) Вілберт Паулсен на прес-конференції в Гаазі повідомив, що слідство встановило, що літак рейсу МН17 був збитий з установки "Бук", що потрапила з РФ на непідконтрольну територію Донбасу.

"Ми проаналізували всі доступні нам картинки і зображення, і нам вдалося зняти відбитки пальців зі снарядів, з яких було збито літак. І ми розуміємо, що ці снаряди збігаються з тими, які належать військовим бригадам Російської Федерації", - сказав він.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг і голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні закликали Росію взяти на себе відповідальність за аварію пасажирського літака рейсу MH17 на сході України та допомагати в розслідуванні трагедії.

25 травня уряди Нідерландів та Австралії заявили, що покладають на Росію відповідальність за збитий "Боїнг" рейсу MH17. "Виходячи з висновків JIT, Нідерланди та Австралія переконані, що Росія несе відповідальність за розміщення установки "Бук", яка використовувалася для знищення літака рейсу MH17... Наші дві країни повідомили Росії про своє рішення", - йдеться в заяві на сайті уряду Нідерландів.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила, що українська сторона 12 червня подасть до Міжнародного суду ООН меморандум щодо порушення Російською Федерацією Монреальської конвенції (про боротьбу з незаконними актами проти безпеки цивільної авіації) та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

"Перевезення 53-ю зенітно-ракетною бригадою Збройних сил Російської Федерації "Бук", з якого і було збито літак МН17, є прямим доказом постачання Росією зброї, яку було використано для збиття цивільного літака. Це є порушенням Монреальської конвенції 1971 року та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Саме це ми доведемо та обґрунтуємо у своєму меморандумі, який представимо до Міжнародного суду ООН уже 12 червня", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook 24 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА