17:47 04.10.2018

Україна підтвердила прихильність Мінським угодам, продовживши закон про місцеве самоврядування на Донбасі, - Європейська служба зовнішніх справ

2 хв читати

 У Європейському Союзі переконані, що пролонгацією дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) Україна підтвердила прихильність Мінським угодам про врегулювання ситуації в регіоні.

"Сьогоднішнім продовженням парламентом України терміну дії закону про спеціальний статус деяких частин Донецької та Луганської областей до кінця 2019 року Україна підтвердила свою тверду прихильність Мінським угодам", - ідеться в заяві прес-секретаря Європейської служби зовнішніх справ у четвер.

У ЄС також зазначили, що Мінські угоди залишаються ключем до досягнення міцного мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. "Більшість зобов'язань, пов'язаних із Мінськом, починаючи з реалізації справжнього стійкого припинення вогню, все ще не виконуються", - констатували в ЄС.

Також партнери підтвердили прихильність українській територіальній цілісності, незалежності та суверенітету України.

"Повідомлення про те, що т. зв. вибори відбудуться у т. зв. ЛНР і т. зв. ДНР 11 листопада 2018 року, суперечить духу та письму Мінських угод. Ми, як і раніше, очікуємо, що Російська Федерація повною мірою візьме на себе відповідальність у цьому питанні й використовуватиме свій значний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує, щоб повністю виконати Мінські зобов'язання", - зазначили в ЄС.

Раніше в четвер Верховна Рада підтримала президентську законодавчу ініціативу, згідно з якою особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) буде продовжено до 31 грудня 2019 року.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині стосовно виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії цього закону, який мав втратити чинність 18 жовтня 2018 року.

Улітку та восени 2018 року спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляв, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу. Також закликали Київ продовжити дію цього закону в диппредставництві Європейського Союзу в Україні та в посольстві США.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА