18:09 04.10.2018

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної буде ухвалено в листопаді, - Бригинець

2 хв читати
Закон про забезпечення функціонування української мови як державної буде ухвалено в листопаді, - Бригинець

У парламентській фракції "Блок Петра Порошенка" прогнозують, що законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Верховна Рада схвалить у листопаді поточного року.

"Очевидно, що протягом місяця, тобто в листопаді, буде закон ухвалено", - повідомив один з авторів законопроекту №5556 "Про мови в Україні", народний депутат фракції "БПП" Олександр Бригинець агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах Верховної Ради в четвер.

Коментуючи підсумки голосування за закон №5670-д, О.Бригинець зазначив, що всі закони про мову, які розглядала Верховна Рада в четвер, були добре підготовлені. "Всі закони, які було подано, мали свої позитивні риси. Можна було підтримати будь-який із них, а потім доопрацьовувати. Тому що найгірше, що зараз є, - це відсутність взагалі будь-якого закону", - сказав депутат.

Він нагадав, що у фіналі обговорення законопроектів у залі зіткнулися дві різні концепції - "це концепція однієї групи депутатів, яка вважала, що в одному законі має бути описано функціонування і державної мови, і мов національних меншин ... і інша група, яка вважала, що в законі має бути описано функціонування тільки державної мови".

На думку О.Бригинця, коли в законопроекті прописується лише одна норма, наприклад про державну мову, то цей закон легше пройде, оскільки зумовить менше конфліктних питань. "Закон про функціонування мов національних меншин може пройти іншим разом, і його буде простіше провести, оскільки він буде простішим для розуміння", - зазначив народний депутат.

За його словами, на пленарному засіданні парламенту в четвер були спроби об'єднати ці два закони, але, врешті-решт, підтримали законопроект про державну мову №5670-д.

О.Бригинець також нагадав, що до підтриманого закону були дуже серйозні зауваження, оскільки він не співвідносився з законами про використання мов у ЗМІ, в освіті, були конфліктні моменти, але їх було виправлено.

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер підтримала в першому читанні комітетський законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. У висновках головного комітету (з питань культури та духовності) зазначається, що цей законопроект доопрацювали члени комітету, й він містить альтернативні положення трьох інших "мовних" ініціатив, зареєстрованих раніше, - №5556, №5669, №5670.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА