12:49 08.10.2018

Українська делегація на жовтневій сесії ПАРЄ протистоятиме сценаріям РФ із повернення її делегації до Асамблеї

2 хв читати
Українська делегація на жовтневій сесії ПАРЄ протистоятиме сценаріям РФ із повернення її делегації до Асамблеї

Делегація Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) протистоятиме спробі ліквідувати санкційну систему в організації, що надасть можливість делегації РФ повернутися до ПАРЄ, зазначає глава української делегації Володимир Ар'єв (фракція "Блок Петра Порошенка").

"У ці дні вирішують, чи готові парламентарії з усієї Європи добровільно знищити свої можливості під впливом генсека Ради Європи (Турбйорна Ягланда - ІФ), який лобіює ліквідацію всієї санкцій системи на вимогу РФ? (...) Якщо план проросійського лобі спрацює, то залишиться недовго до святкування в Москві знищення організації, яка покликана захищати демократію, верховенство права і права людини", - написав В.Ар'єв на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

"Українська делегація чинитиме опір цим сценаріям усіма силами", - додав нардеп.

Сесія ПАРЄ триватиме у Страсбурзі з 8 до 12 жовтня.

Як повідомлялося, ПАРЄ у 2014 році позбавила російську делегацію права голосу, а також ввела низку інших обмежень після початку агресії Росії проти України. У 2017 році Москва призупинила виплату частини внеску до бюджету Ради Європи.

У рамках осінньої сесії 9 жовтня в ПАРЄ планують обговорити поправки до регламенту організації, що ускладнюють процедуру позбавлення права голосу національних делегацій. Доповідачем виступить депутат з Бельгії Петра Де Саттер (Petra De Sutter).

Йдеться про проект резолюції, ухвалення якого надасть можливість відновити повноцінну участь російської делегації в ПАРЄ вже в січні 2019 року. Підготовлені на розгляд Асамблеї поправки не вводять заборону на позбавлення національних делегацій їхніх прав, зокрема права голосу, але дещо ускладнюють санкційну процедуру. Наприклад, оскаржити повноваження делегації, згідно з пропонованими змінами, можна буде не більшістю голосів, як це передбачено сьогодні, а двома третинами.

18 вересня Верховна Рада України прийняла заяву, в якій вказала, що зняття обмежувальних заходів з делегації РФ в ПАРЄ в обхід резолюцій означатиме визнання Асамблеєю своєї політичної неспроможності і змусить український парламент переглянути основи і механізми співпраці з ПАРЄ.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ В.Ар'єв наголосив, що Росія не виконала понад 10 резолюцій, які були прийняті Асамблеєю протягом останніх чотирьох років.

"Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, припинивши своє фінансування, яке становить 7%. На жаль, всі спроби домовитися про те, щоб всі інші країни компенсували ці втрати, не привели до результату. Оскільки у Росії є дуже потужний друг в особі генерального секретаря ПАРЄ Турбйорна Ягланда, який всіма силами намагається зробити так, щоб Росія повернулася", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА