13:03 16.10.2018

Третина українців бачить наступ на свободу слова в країні, ще третина - засилля прокремлівських ЗМІ - опитування

2 хв читати
Третина українців бачить наступ на свободу слова в країні, ще третина - засилля прокремлівських ЗМІ - опитування

 Понад третина громадян України вважають, що в країні відбувається наступ на свободу слова, але ще третина впевнені, що держава та суспільство слабо реагують на засилля прокремлівських пропагандистських ЗМІ, свідчать дані всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Так, згідно з даними опитування КМІС, проведеного у вересні 2018 року на тему ставлення українців до політики регулювання інформаційної сфери, 35% респондентів вважають, що в Україні відбувається наступ на свободу слова. Цей відсоток дещо збільшився з лютого 2018 року, коли ці самі запитання досліджувалися в опитуванні КМІС на замовлення ГО "Детектор медіа". Водночас 30% опитаних у вересні дотримувалися протилежної думки - що в Україні забагато прокремлівських пропагандистських ЗМІ, а держава та суспільство на це слабо реагують (у лютому таких було 33%). Значна частина респондентів узагалі не змогли визначитися зі своєю позицією - близько 35% не змогли обрати відповідь або відмовилися відповідати.

Водночас 50% респондентів вважають, що заборона російських телеканалів в Україні є помилкою і призводить лише до обмеження прав громадян (у лютому таких було 44%), тоді як приблизно кожен третій (33%) дотримується протилежної думки і вважає, що заборона російських телеканалів в Україні є необхідним кроком для захисту держави. Близько 18% респондентів вагалися з відповіддю або відмовилися відповідати на це запитання.

Крім того, 27% опитаних дотримуються думки, що заборона окремих артистів і російських фільмів в Україні є необхідним кроком для захисту держави, тоді як 57% респондентів вважають, що заборона артистів і російських фільмів в Україні є помилкою і обмежує права громадян. Близько 17% респондентів вагалися з відповіддю або відмовилися відповідати на це запитання.

Близько 28% українців дотримуються думки про те, що заборона російських соцмереж є необхідним кроком для захисту держави. Протилежної точки зору - що заборона російських соцмереж є помилкою і призводить лише до обмеження прав громадян - дотримуються близько 46% опитаних. Приблизно 26% вагалися з відповіддю або відмовилися відповідати на це запитання.

У питанні доцільності впровадження квот на українську мову в ефірі радіо й телебачення опитані розподілилися приблизно навпіл: 37% вважають це за доцільне, 40% - ні. З лютого поточного року підтримка впровадження квот дещо зросла. Близько 23% не визначилися з відповіддю або відмовилися відповідати на це запитання.

Опитування проводилося з 8 по 23 вересня 2018 року методом особистого інтерв'ю. В дослідженні взяли участь 2026 респондентів віком старше 18 років з усіх регіонів України (крім окупованого Криму та не підконтрольних українській владі територій Луганської та Донецької обласей). Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА