17:27 26.10.2018

Лукашенко відзначив довірчий характер відносин між Мінськом і Києвом

3 хв читати
Лукашенко відзначив довірчий характер відносин між Мінськом і Києвом

Між Мінськом і Києвом немає нерозв’язних проблем, сторони завжди знаходять рішення, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"Між нами не існує нерозв'язних проблем - Мінськ і Київ завжди знаходили взаємоприйнятні рішення", - сказав О.Лукашенко, виступаючи на Першому форумі регіонів України та Білорусі у п'ятницю в Гомелі.

Глава держави зазначив, що він зі своїм українським колегою президентом Петром Порошенком обговорили всі актуальні напрями співпраці, які потребують особливої уваги. За його словами, не залишилося жодного питання, щодо якого не досягнуто домовленості.

"Наголошу, що білорусько-український діалог на найвищому рівні має щирий і довірчий характер. Ми можемо в конструктивній атмосфері обговорювати будь-які, часом дуже складні теми. Зазначу, що всі наші домовленості з Петром Олексійовичем і рішення виконуються", - зазначив О.Лукашенко.

За його словами, для цього задіяно весь інструментарій, зокрема роботу на рівні віце-прем'єрів.

"Переконаний, що змістовність білорусько-українських відносин великою мірою безпосередньо залежить від результатів взаємодії на міжрегіональному рівні. Саме тому нинішній форум стане зручним майданчиком для ефективного обговорення всіх без винятку актуальних напрямів співпраці", - додав О.Лукашенко.

Він вважає, що потенціал Мінська та Києва дає змогу реалізовувати масштабні проекти в різних галузях економіки.

"Україна є для Білорусі не лише добрим другом, країною-сусідом, а й одним із найважливіших політичних і торговельно-економічних партнерів. Потенціал Білорусі та України дає можливість реалізовувати складні та значні за своїм масштабом проекти в різних галузях економіки", - заявив О.Лукашенко.

За його словами, останніми роками намітилася позитивна динаміка зростання взаємного товарообігу. Так, за підсумками 2017 року обсяги двосторонньої торгівлі збільшилися порівняно з попереднім періодом на 19,7% і сягнули понад $4,5 млрд. "Цього року зростає не лише білоруський експорт, а й імпорт продукції з України. Переконаний, що ми здатні на більше", - зазначив він.

"Ми домовилися з президентом України серйозно опрацювати, щоб уже зараз, не зволікаючи, кардинально змінити ситуацію і вийти на запланований рубіж у $8 млрд. Найперспективнішими напрямами міждержавного співробітництва є сільське господарство, нафтохімічний комплекс, гуманітарна та науково-технічна сфери", - продовжив О.Лукашенко.

Він заявив, що Білорусь готова поділитися з Україною своїм досвідом в інфраструктурній модернізації - в удосконаленні комунального господарства, оновленні парку пасажирської та спецтехніки.

"Ми, як і раніше, готові до тісної кооперації з українським гірничо-металургійним комплексом. Не таємниця, що його технологічний парк великою мірою забезпечується надійною, перевіреною роками кар'єрною технікою БелАЗ. Ми маємо продовжувати стратегічну взаємодію в цій сфері", - сказав він.

Також, на його думку, значний потенціал має співробітництво в транспортній логістиці. "Ефективніше використання країнами географічних переваг сприятиме успішній реалізації різних проектів у рамках мультимодального транспортного коридору Балтійське море - Чорне море. Важливо задіяти його залізничну складову, річкове судноплавство й інтегрувати морські порти України в логістичні ланцюги", - заявив президент.

О.Лукашенко зазначив, що загалом у торговельно-економічні зв'язки між двома країнами залучено значну кількість суб'єктів господарювання.

У свою чергу П.Порошенко заявив, що Білорусь є стратегічним торговельним партнером України, "а саме п'ятим торговельним партнером у світі".

За його словами, цього року товарообіг між Білоруссю і Україною становить $4,5-4,6 млрд. При цьому П.Порошенко висловив сподівання, що товарообіг цього року між двома країнами становитиме $5,3 млрд, "наступного - щонайменше 7, і, як ми з вами домовлялися, $10 млрд має бути".

25-26 жовтня в Гомелі відбувається Перший форум регіонів України та Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА