22:05 02.11.2018

До КС надійшло подання 49 нардепів щодо конституційності постанови Ради про застосування санкцій до телеканалів "112.Україна" і NewsOne

2 хв читати
До КС надійшло подання 49 нардепів щодо конституційності постанови Ради про застосування санкцій до телеканалів "112.Україна" і NewsOne

До Конституційного суду України надійшло конституційне подання 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України постанови Верховної Ради "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" від 4 жовтня, в якому міститься заклик до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо застосування санкцій до українських телеканалів "112.Україна" і NewsOne.

Згідно з текстом конституційного подання, розміщеному на офіційному сайті КС у рубриці "На розгляді суду", уповноваженими з даного документу є парламентарії з фракції "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич, Василь Німченко, Ігор Шурма.

У поданні зазначено, що, на думку депутатів, ця постанова парламенту є неконституційною, оскільки "її прийняття відбулося з порушенням Верховною Радою України конституційності процедури її розгляду і схвалення, в тому числі спотворенням результатів голосування народних депутатів шляхом їх неперсонального голосування, а парламент, прийнявши постанову, вийшов за межі своїх повноважень, встановлених Конституцією України".

Таким чином, на думку парламентаріїв, дана постанова Ради не відповідає положенням статей 6, 8, 19, 84, 85, 88 і 91 Основного закону, тому вони просять КС визнати її неконституційною.

Як повідомлялося, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада України підтримала звернення до РНБО щодо введення санкцій проти компаній, які входять в структуру власності телеканалів "112.Україна" і "NewsOne" (проект №9157).

Згідно з додатком до постанови, санкції мають торкнутися ТОВ "Аріадна ТБ", ТОВ "Новий формат ТБ", ТОВ "ТБ Вибір", ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТБ", ТОВ "Лідер ТБ", ТОВ "Партнер ТБ" і ТОВ "Новини 24 години".

Згідно з інформацією на сайті телеканалів, остання в даному переліку компанія - ТОВ "Новини 24 години" - вказана в структурі власності каналу "NewsOne", решта 6 юридичних осіб вказані в структурі власності телеканалу "112 Україна".

Після прийняття Радою цієї постанови члени фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул та Нестор Шуфрич ініціювали скасування результатів голосування за звернення до РНБО.

О.Вілкул і Н.Шуфрич аргументували необхідність скасувати рішення за зверненням до РНБО тим, що при розгляді відповідного документа були порушені Конституція і регламент парламенту, зокрема зафіксовані факти неперсонального голосування, а також були враховані зауваження окремих нардепів.

Проте 18 жовтня народні депутати не підтримали ініціативу про скасування результатів голосування за звернення (за скасування проголосували лише 54 парламентарія при 226 мінімально необхідних для прийняття рішення).

Таки чином спікер Верховної Ради Андрій Парубій отримав право підписати постанову про санкції щодо "112" і NewsOne.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА