12:34 13.11.2018

Радикальна партія оплатила за держкошти рекламу на "112.Україна" та NewsOne, а потім підтримала санкції проти цих телеканалів

3 хв читати
Радикальна партія оплатила за держкошти рекламу на "112.Україна" та NewsOne, а потім підтримала санкції проти цих телеканалів

Радикальна партія Олега Ляшка в III кварталі 2018 року оплатила рекламу на телеканалах "112.Україна" та NewsOne за гроші з державного бюджету України, а потім підтримала впровадження санкцій проти цих каналів, повідомляє громадська організація "Комітет виборців України" з посиланням на фінансовий звіт партії за III квартал.

За інформацією КВУ, протягом липня-вересня Радикальна партія витратила на телевізійну рекламу 3 млн грн, з них 900 тис. грн держкоштів отримав телеканал "112.Україна".

"Гроші було перераховано наприкінці серпня ТОВ "Інформаційне агентство "112-Україна" за "розміщення інформаційного відеоматеріалу в ефірі телеканалу", - повідомляє громадська організація.

"Ще 900 тис. грн отримало ТОВ "Новини 24" за "розміщення інформаційних роликів в ефірі телеканалу NewsOne (у звіті телеканал названий NEWSОNT, але, швидше за все, це граматична помилка)", - зазначили в КВУ.

Водночас Комітет виборців України звертає увагу на те, що, незважаючи на перерахування каналам бюджетних коштів, у жовтні поточного року більшість народних депутатів із фракції Радикальної партії підтримали звернення Верховної Ради до РНБО про застосування санкцій проти "112.Україна" та NewsOne.

"Відповідну постанову Верховної Ради підтримали 16 народних депутатів, зокрема Олег Ляшко. Офіційно канали підозрюють у використанні "дискурсивних практиках російської імперсько-шовіністичної пропаганди", - нагадали в КВУ.

Громадська організація нагадує, що Радикальна партія Олега Ляшка в II кварталі 2017 року також перерахувала ТОВ "Інформаційне агентство 112.Україна" 3 млн грн бюджетних коштів, а в II кварталі 2018 року - 1,7 млн грн.

"З одного боку, Радикальна партія підтримує санкції щодо "112" каналу та NewsOne, звинувачуючи їх у російській пропаганді. З іншого боку, за місяць до голосування в Раді перераховує цим каналам значні суми коштів за розміщення рекламних роликів, що видається, м’яко кажучи, нелогічним. При цьому йдеться про витрачання саме державних коштів, отриманих партією з бюджету", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Загалом, згідно зі звітом Радикальної партії Олега Ляшка про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за III квартал 2018 року, в липні-вересні партія витратила 12,9 млн грн. Третину коштів, 4,8 млн грн, Радикальна партія спрямувала на рекламу (3 млн грн - на рекламу на ТБ і 1,5 млн грн - на друковані ЗМІ). При цьому з 12,9 млн витрат лише 87 тис. грн були власними коштами партії, решта - гроші з держбюджету.

Раніше в КВУ, посилаючись на дані фінансових звітів партії "Батьківщина" за II і III квартали 2018 року, інформували, що політсила витратила на рекламу "Нового курсу" близько 100 млн грн.

"У квітні-червні партія витратила на пропагандистську діяльність 24,8 млн грн, у липні-вересні - 73 млн. Саме в літній період розпочалася активна реклама "Нового курсу", тому логічно очікувати, що абсолютну більшість грошей було витрачено на ці цілі", - йдеться в оприлюдненому напередодні КВУ повідомленні.

У комітеті зазначають, що такі витрати стали рекордними для партії та пов'язані з наближенням виборів, і для порівняння наводять дані за попередні роки, коли за весь 2016 рік партія витратила лише 19 млн грн, за 2017 рік - 30 млн грн.

"Батьківщина" витратила на рекламу "Нового курсу" гроші, отримані як внески на користь партії. У липні-вересні фізичні особи перерахували партії грошових внесків на 71 млн грн, юридичні особи - на 4 млн. Цікаво, що значна частина внесків громадян були однаковими за розміром. Так, фізичні особи 336 разів робили внески для партії на суму 148 тис. грн", - пишуть у КВУ.

У громадській організації висловили переконання, що такі суми (148-149 тис. грн) навряд чи є випадковими.

"Фактично в такий спосіб внескодавці можуть уникати спеціальної фінансової перевірки. Так, фінансова операція на суму, яка дорівнює чи перевищує 150 000 гривень, підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу. При цьому суми, близькі, але все-таки менші за 150 тис. грн, такому моніторингу не підлягають...", - ідеться в повідомленні КВУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА