12:45 06.12.2018

ВР удвічі розширила зону українського контролю в Чорному морі

2 хв читати
ВР удвічі розширила зону українського контролю в Чорному морі

Верховна Рада України ухвалила закон про прилеглу зону України, який фактично збільшить територію контролю в Чорному морі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект (№8361) у другому читанні та в цілому підтримали 244 народні депутати на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Згідно з документом, прилеглою зоною України стане пояс відкритого моря, який прилягає до територіального моря України, і зовнішня межа якого розташована на відстані не більше ніж 24 морські милі (їх відраховують від тих самих вихідних ліній, що і ширину територіального моря України). Як відомо, територіальні води України становлять 12 миль.

Україна на цій території здійснюватиме контроль, необхідний для запобігання порушенню митного, фіскального, міграційного та санітарного законодавства України.

Компетентні державні органи України матимуть право на прилеглій території зупиняти, оглядати, затримувати та заарештовувати судна і членів екіпажів, за винятком військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою.

Якщо судно порушить українське законодавство у зазначених сферах і здійснить спробу втекти, уповноважений орган матиме право переслідувати таке судно за гарячими слідами з метою його затримання та притягнення до відповідальності, згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, тільки-но судно ввійде в територіальне море держави, під прапором якої ходить, або будь-якої третьої держави.

Відключення автоматичної ідентифікаційної системи в прилеглій зоні всіма суднами, за винятком військових кораблів або інших кораблів, які використовуються з некомерційною метою, буде підставою для зупинення, огляду судна або переслідування за гарячими слідами.

Як зазначається в преамбулі, цей закон відповідає положенням Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Як зазначив член комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник перед голосуванням за закон, цей документ є рамковим, і в подальшому необхідно розробити зміни до низки законодавчих актів, зокрема до Кримінального процесуального кодексу України.

Під час розгляду законопроекту в першому читанні одна з авторів ініціативи, на той час народний депутат Ірина Фріз пояснила: "Цей законопроект дасть змогу де-факто вдвічі збільшити територію контролю в Чорному морі".

"Прилегла зона, згідно з міжнародними нормами, не є ні зоною юрисдикції, ні зоною суверенітету. Однак ця зона є тією ділянкою морського простору, де будь-яка прибережна держава може здійснювати обмежений контроль щодо запобігання або затримання за (порушення - ІФ) певних правил", - пояснила вона.

За її словами, ухвалення цього закону дасть змогу кораблям морської охорони та Військово-морських сил перевіряти підозрілі судна не в межах 12-мильної зони, як нині, а за 24 милі від берегової лінії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА