18:00 07.12.2018

МЗС обурене арештом адвоката українських політв'язнів

2 хв читати
МЗС обурене арештом адвоката українських політв'язнів

У Міністерстві закордонних справ України розцінюють арешт в окупованому Криму адвоката Еміля Курбедінова як спробу позбавити українських громадян, чиї інтереси він представляє, права на захист. З огляду на цей інцидент МЗС закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Росію до деокупації Криму та звільнення всіх незаконно утримуваних українців.

"Обвинувачення у "демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій", використане російським окупаційним "судом" для того, щоб відправити Еміля Курбедінова за ґрати, також має безпідставний та сфабрикований характер. Насправді Росія намагається позбавити українських громадян – політичних в’язнів у РФ та на окупованих територіях права на захист шляхом залякувань та утисків тих, хто підтримує українських заручників Кремля та захищає їх у судах", - йдеться в заяві МЗС щодо незаконного арешту адвоката Е.Курбедінова.

У зовнішньополітичному відомстві висловили занепокоєння тим, що тактика постійних адміністративних стягнень, яка використовується в Росії для "виснаження" опозиційних активістів, переноситься в окупований Крим.

МЗС також рішуче протестує через арешт Е.Курбедінова. У заяві наголошується, що він є одним із ключових адвокатів у справах громадян України, незаконно утримуваних Росією за сфабрикованими та політично мотивованими обвинуваченнями. Крім того, з недавнього часу він захищає одного з військовополонених українських моряків.

"Саме останній факт міг спричинити його затримання, однак це далеко не перший випадок переслідування російськими окупантами адвокатів та правозахисників. Лише у листопаді Еміль та двоє його колег, Ліля Геменджі та Едем Семедляєв, отримали необґрунтоване "застереження" про "неприпустимість порушення законодавства про демонстрації", - йдеться в заяві.

МЗС України засуджує таку негідну практику та закликає Росію негайно її припинити. "Росія має повністю виконати відповідні резолюції ГА ООН, ухвалені в 2014, 2016 2017 роках, а також рішення Міжнародного суду щодо проміжних заходів у справі "Україна проти РФ", ухвалене в 2017 році", - наголосили у відомстві.

"Ми закликаємо міжнародну спільноту посилювати політико-дипломатичний та санкційний тиск на країну-агресора до моменту деокупації Криму та звільнення всіх незаконно утримуваних Росією українців", - підсумували в МЗС.

Як повідомлялося, підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя (окупований Крим) в п'ятницю заарештував на п’ять діб адвоката Е.Курбедінова, підозрюваного в поширенні екстремістської інформації в інтернеті.

6 грудня представники окупаційної влади РФ затримали його в Криму.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв повідомив, що Е.Курбедінов захищає і кримськотатарських, й українських політичних в'язнів в окупованому Росією Криму, а також став одним з адвокатів, що захищають українських моряків-військовополонених.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА