19:26 16.01.2019

Комітет з питань духовності рекомендував ВР ухвалити оновлений законопроект про зміну підпорядкованості релігійних громад

3 хв читати
Комітет з питань духовності рекомендував ВР ухвалити оновлений законопроект про зміну підпорядкованості релігійних громад

Оновлена редакція законопроекту (№4128) про зміну релігійними громадами підпорядкованості, яку парламентський комітет з питань культури та духовності затвердив на своєму засіданні в середу, передбачає, що громада може ухвалити таке рішення 2/3 учасників повноважних зборів громади, заявив народний депутат із фракції "Народний фронт", голова профільного підкомітету Віктор Єленський.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", члени комітету затвердили доопрацьовану редакцію законопроекту й рекомендували Верховній Раді підтримати його за основу та в цілому.

В.Єленський виклав на засіданні комітету зміст нової версії законопроекту, підготовленої робочою групою.

"Пропоную вашому розгляду редакцію статті 8, яка передбачає, що рішення про зміну підпорядкованості релігійною громадою ухвалюється на загальних зборах релігійної громади", - сказав він на засіданні комітету в середу.

Щодо того, як визначатиметься членство парафіян у певній громаді, нардеп зазначив, що в основу законопроекту лягло рішення Європейського суду з прав людини у справі "Свято-Михайлівська парафія проти України".

За його словами, в доопрацьованому законопроекті пропонується закріпити, що релігійна громада сама вирішуватиме, як вона може приймати до своїх лав членів і виключати їх.

"Цей законопроект передбачає, що рішення про зміну підпорядкованості або про відповідні зміни та доповнення до статуту ухвалюють загальні збори релігійної громади. Рішення ... приймається щонайменше 2/3 (голосів - ІФ)", - роз'яснив В.Єленський.

"Ці 2/3 вираховуються від необхідного для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади", - додав він.

Нардеп пояснив, що статути деяких релігійних громад визначають, що загальні збори є повноважними, коли присутні щонайменше 2/3 прихожан, у деяких випадках - це понад половина вірян, а також бувають інші підходи.

"Ми відсилаємо до статуту тієї чи іншої релігійної організації", - сказав В.Єленський.

"Хочу нагадати, що ми не можемо конкретніше прописувати механізми переходу, скликання зборів, голосування на зборах. Тому що Європейський суд із прав людини у своїх рішеннях зобов'язує державу поважати автономність релігійної громади, зобов'язує, точніше, закликає релігійні об'єднання також поважати автономність релігійних громад", - резюмував В.Єленський.

Він також зазначив, що рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін до статуту має бути засвідчене підписами тих членів громади, які його підтримали.

"Оскільки ми маємо поважати права меншості, я пропоную таку норму: частина громади, яка не згодна зі зміною підпорядкованості, має право створити нову громаду й укласти договір про порядок користування культовою спорудою", - повідомив В.Єленський.

Голова фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський, який є членом комітету з питань культури та духовності, виступив проти затвердження законопроекту на нинішньому засіданні. Він запропонував розглянути його через два тижні, щоб був час на ознайомлення з документом. В.Новинський наголосив, що отримав нову редакцію законопроекту за дві години до голосування в комітеті.

"Ви даєте причину для погіршення (ситуації в суспільстві - ІФ) і великого напруження, громадянського протистояння", - сказав голова фракції.

Законопроект (№4128) про внесення змін до закону "Про свободу слова та релігійні організації" зареєструвала в лютому 2016 року група народних депутатів.

Згідно з початковою редакцією документа, зміна підпорядкованості релігійної громади має відбуватися шляхом реєстрації нової редакції її статуту або змін до чинного, підтримати його має проста більшість присутніх на зборах громадян, які належать до цієї громаді.

У попередній версії законопроекту зазначено, що приналежність людини до певної релігійної громади визначається її самоідентифікацією з цією релігійною організацією і має підтверджуватися її участю в релігійному житті громади.

Наразі текст нової редакції документа на сайті Верховної Ради не розміщено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА