20:05 04.02.2019

Вашингтон дотримуватиметься ДРСМД у першій половині 2019 року

3 хв читати
Вашингтон дотримуватиметься ДРСМД у першій половині 2019 року

У держдепартаменті США заявили, що Вашингтон має намір дотримуватися умов Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) протягом наступних шести місяців, повідомляє в понеділок британська телерадіокорпорація BBC.

"Наразі ми все ще пов'язані умовами договору і будемо дотримуватися його в наступні півроку. При цьому ми продовжимо вивчення можливих заходів у відповідь на порушення Росією договору. Ймовірно, це надасть Росії додаткового стимулу для того, щоб переглянути її думку щодо припинення дії ДРСМД", - сказала в інтерв'ю BBC представник держдепу США Ванесса Аскер.

Окрім цього, представник розповіла про плани Вашингтона з розробки нових систем озброєнь і ракет середньої дальності.

"У 2017 році президент США (Дональд Трамп - ІФ) підписав директиву, що дозволяє почати дослідження і розробку нових оборонних систем. Конгрес виділив на це бюджет у $ 48 млн. Нині Пентагон розглядає можливість розробки додаткових оборонних можливостей", - зазначила В.Аскер.

За її словами, в разі розробки нової системи, Сполученим Штатам доведеться провести тривалу роботу: йдеться про тренування солдатів і офіцерів для управління і обслуговування системи, а також про консультації з партнерами Вашингтона щодо розміщення системи.

При цьому В.Аскер нагадала про те, що США заперечують позицію Москви про те, що американські важкі безпілотники підпадають під поняття ракет середньої і меншої дальності.

"Безпілотники - це не ракети, тому їх використання не може регулюватися договором про РСМД, вони там просто не згадуються. Більше того, безпілотники принципово відрізняються від ракет. До того ж російська сторона також займається розробкою військових безпілотників протягом багатьох років", - сказала представник держдепу США.

"Ми не згодні з такою оцінкою (Москви - ІФ). ДРСМД дозволяє використання і тестування ракет-мішеней при дотриманні певних параметрів. Ми цих параметрів суворо дотримуємося", - додала вона.

Представник держдепу США уточнила, що США завжди повідомляли другу сторону про проведені пуски важких безпілотників, а також направляли Росії необхідні документи з цього питання.

В.Аскер, окрім того, не змогла дати точної відповіді на питання журналістів про те, чи будуть США надалі продовжувати Договір про заходи щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).

"Новий договір СНО (СНО-3) повністю виконується і закінчується тільки в лютому 2021 року. Це ще два роки. Ми договір не порушуємо, але поки не прийняли рішення з приводу його продовження. У нас є ще кілька років, щоб прийняти це рішення", - заявила В.Аскер.

20 жовтня минулого року Д.Трамп заявив про намір вийти з ДРСМД у зв'язку з тим, що російська сторона нібито порушує положення цієї угоди. Слідом за цим 4 грудня держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії з вимогою протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, яка, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує договір. Згодом американська сторона посилила вимоги, наполягаючи тільки на верифікованому знищенні ракети.

Росія відкидає обвинувачення американської сторони і висуває зустрічні претензії до США, заявляючи, що Вашингтон порушує ДРСМД, розміщуючи на об'єктах ПРО в Європі універсальні пускові установки МК-41, розроблені для пусків крилатих ракет типу Tomahawk дальністю в 2,4 тис. кілометрів, що підпадають під заборону ДРСМД.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА