19:52 28.02.2019

Президентський законопроект покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність збагачення

3 хв читати
Президентський законопроект покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність збагачення

Президентський законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110) покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність набуття представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем і хабарництва.

Так, президентський проект закону, текст якого оприлюднено на сайті Верховної Ради, пропонує замість визнаної неконституційною статті 368-2 доповнити Кримінальний кодекс України статтею 368-5 "незаконне збагачення", згідно з якою "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем чи ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі карається позбавленням волі на строк до двох років з позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна".

Ті самі діяння, вчинені службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, законопроект пропонує карати позбавленням волі терміном від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади терміном до трьох років із конфіскацією майна.

"За такого підходу обов'язок доведення відсутності законних підстав для набуття особою... у власність активів покладатиметься на органи досудового розслідування, що ґрунтуватиметься на конституційних приписах, які гарантують презумпцію невинуватості особи і неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (статті 62, 63 Конституції України)", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документа зазначають, що включення такої ознаки незаконного збагачення, як відсутність законних підстав для набуття активів у власність, ґрунтується на положеннях закону України "Про запобігання корупції", згідно з яким критерієм визначення корупції є саме відсутність законних підстав для одержання тих чи інших вигод.

"Крім того, оскільки за незаконне збагачення передбачається застосовувати таке додаткове покарання, як конфіскація майна, пропонується узгодити нову статтю 368-5 із статтею 59 Кримінального кодексу України, яка визначає засади застосування конфіскації майна, передбачивши, що конфіскація майна може застосовуватися за вчинення незаконного збагачення, незалежно від його тяжкості, а не лише у випадках, коли такий злочин є тяжким чи особливо тяжким", - йдеться в пояснювальній записці.

Законопроект також пропонує низку змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України для забезпечення комплексного та несуперечливого регулювання цього питання.

Як повідомлялося, 27 лютого Конституційний Суд України оприлюднив рішення про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

КС дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності й однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Конституційний Суд зазначив, що конституційні приписи щодо презумпції невинуватості та неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів мають застосовуватися рівною мірою до всіх осіб. Конституція України не допускає звуження чи скасування цих гарантій стосовно окремих категорій осіб.

У свою чергу 28 лютого президент України Петро Порошенко заявив, що підписав законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і доручив зареєструвати документ у Верховній Раді як невідкладний.

"Я сьогодні вранці підписав і зараз даю доручення зареєструвати президентський законопроект, що враховує зауваження, але принциповою залишається позиція - невідворотність кримінального покарання за незаконне збагачення", - сказав П.Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку Кіровоградської області в Кропивницькому в четвер.

Він висловив сподівання, що у народних депутатів вистачить політичної волі та мужності підтримати президентський законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА