11:50 12.03.2019

Генпрокуратура розслідує лише одне провадження щодо "Укроборонпрому", триває службова перевірка можливого "зливу" матеріалів справи

2 хв читати
Генпрокуратура розслідує лише одне провадження щодо "Укроборонпрому", триває службова перевірка можливого "зливу" матеріалів справи

Генеральна прокуратура України розслідує лише одне кримінальне провадження щодо держконцерну "Укроборонпром", у якому немає корупційної складової, повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

"Стосовно теми розслідувань щодо "Укроборонпрому". В ГПУ розслідується лише одне провадження, в його рамках закон дає можливість прокуратурі розслідувати некорупційні злочини. Відповідно, було два напрями розслідування", - написав А.Лисенко на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

За його словами, перший напрям - шахрайство. "Цей епізод у суді з 2018 року. На лаві підсудних перебуває, зокрема, і співробітник СБУ, який згадується в розмовах із фігурантом розслідування - Рогозою (Андрій Рогоза, котрий фігурує в журналістських розслідуваннях щодо "Укроборонпрому" - ІФ)", - повідомив спікер Генпрокуратури.

Другий епізод, за його даними, стосується несплати податків. "Оголошено підозру, стягнуто велику суму недоїмки до держбюджету", - додав він.

Отже, як наголосив А.Лисенко, всі розмови про хабарі для закриття або затягування справи з боку Генпрокуратури не відповідають дійсності.

Він також зазначив, що розкрадання або корупційні дії посадових осіб "Укроборонпрому" - виняткова підслідність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

За даними А.Лисенка, наразі триває службова перевірка з використанням детектора брехні щодо обставин можливого "зливу" матеріалів провадження.

Як повідомлялося, в понеділок 25 лютого телепроект "24 каналу" "Наші гроші" виробництва Bigus Info, з посиланням на надані журналістам неназваним анонімним джерелом дані електронного листування, оприлюднив інформацію про корупційну схему щодо закупівель бронетанковими заводами держконцерну "Укроборонпром" у рамках програми імпортозаміщення в 2015-2017 роках контрабандних комплектуючих із РФ через фіктивні фірми-"прокладки", включно з ТОВ "Оптимумспецдеталь". Згідно з даними проекту, загальний обсяг закуплених держконцерном у названий період у фіктивних фірм контрабандних комплектуючих для бронетехніки оцінюється в близько 250 млн грн.

В одній із наступних серій програми йшлося про те, що схеми закупівлі комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому" передбачали "відкати" для нинішнього керівника держконцерну Павла Букіна та першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олега Гладковського, якого президент України Петро Порошенко звільнив.

6 березня П.Порошенко заявив, що Україна ініціює проведення комплексного міжнародного аудиту "Укроборонпрому", зокрема комплексну ревізію всіх укладених контрактів. Після цього РНБО доручила провести аудит і ревізію діяльності держконцерну "Укроборонпром" і підприємств, що входять до нього, із залученням іноземних експертів.

У завершальній серії журналістських розслідувань Bihus.info стверджується, що правоохоронні органи роками потурали незаконним схемам закупівлі комплектуючих для "Укроборонпрому", тому розслідування не доходили до встановлення причетності високопосадовців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА