14:52 18.03.2019

У ВР можуть створити робгрупу для підготовки доопрацьованого законопроекту про відповідальність за незаконне збагачення - нардеп

3 хв читати
У ВР можуть створити робгрупу для підготовки доопрацьованого законопроекту про відповідальність за незаконне збагачення - нардеп

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні в середу може обговорити створення робочої групи, яка підготує загальну вдосконалену редакцію законопроекту про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, заявляє народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм.

"Думаю, в середу парламентський комітет обговорить можливість створення робочої групи, яка разом з авторами всіх законопроектів і представниками зацікавлених сторін підготує загальну редакцію статті 368-2 про незаконне збагачення", - написав М.Найєм на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Водночас нардеп оприлюднив копію листа, який Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, посольство США та представництво ЄС в Україні направили комітету ВР, додавши, що скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення занепокоїло міжнародних партнерів. За словами М.Найєма, в листі йдеться про те, що жоден із 13 зареєстрованих у парламенті законопроектів, зокрема президентський, не відповідає вимогам міжнародних стандартів, у тому числі Конвенції ООН проти корупції.

Парламентар також зазначив, що в листі пропонується провести додаткові обговорення документів. За його словами, всі чотири сторони готові надати будь-яку допомогу і консультації, зокрема через своїх експертів і представників під час підготовки остаточної редакції законопроекту.

"Потреба у швидкому вирішенні проблеми в антикорупційному законодавстві не повинна забезпечуватися шляхом порушення надійності та конституційності положень статті про незаконне збагачення. Ми також закликаємо українську владу знайти спосіб продовжити роботу над десятками розслідувань, які вже було розпочато", - цитує нардеп листа.

За його інформацією, окремо листа подібного змісту було надіслано на адресу президента Петра Порошенка.

М.Найєм зазначив, що лист підписали представник МВФ в Україні Йост Люнгман, посол США в Україні Марі Йованович, посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі та директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кохконен.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

Зміни до ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого у Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110). Він покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність набуття представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем і хабарництва.

До президентського законопроекту народні депутати подали альтернативні ініціативи - наразі зареєстровано 12 законопроектів від парламентарів. Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності визначений для цих законопроектів як головний.

7 березня президент України П.Порошенко закликав Верховну Раду невідкладно ухвалити нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

18 березня МВФ, посол США і голова представництва ЄС в Україні звернулися до профільного комітету ВР із листом, в якому попросили відкласти розгляд усіх зареєстрованих 13 законопроектів про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, оскільки всі вони недосконалі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА