Політика

Порошенко заявляє, що непричетний до жодних корупційних схем, зокрема в оборонпромі

Президент України Петро Порошенко заявляє про свою непричетність до будь-яких корупційних схем за час своєї каденції, зокрема й у галузі оборонно-промислового комплексу,

"Я наголошую, що до жодних корупційних схем президент Петро Порошенко не був причетний. Я це стверджую і наголошую. Мені не було відомо ні про які корупційні схеми, і я з абсолютно чистою совістю вам це кажу й чесно дивлюся в очі, зокрема і правоохоронним органам", - заявив П.Порошенко в ефірі радіостанції "НВ" у середу.

Він зазначив, що така була його "тверда політика протягом п'яти років": "Якщо людина винна, бігти треба не на телевізійні шоу та чекати потрібно не дати виборів, а потрібно йти в будь-який правоохоронний орган".

При цьому президент зазначив, що здивований тим, що справи розслідувалися роками, й витік їх матеріалів стався саме напередодні виборів. "Мене дивує позиція… чого ви чекали три роки? Що вам ще було потрібно й чому справа не в суді? Це питання до НАБУ, до САП, до всіх правоохоронних органів. Якщо ми говоримо про справу, яка наразі представляється щодо енергетичного сектора, - справа 2015 року. Чотири роки що ви шукали? Чому навмисне і свідомо відбувається витік із правоохоронних органів? І цей витік відбувається за тиждень до виборів", - сказав П.Порошенко.

"Безумовно, я – хоч би коли цей витік стався, за два тижні чи за два роки - я вимагаю, щоб у нас було абсолютно неупереджене, прозоре розслідування. І про результати розслідування має бути поінформоване суспільство", - додав президент.

При цьому глава держави наголосив, що інформація про зловживання при закупівлі в оборонному комплексі - "це удар по армії". "Це удар по сектору оборонної безпеки, це удар по сотнях тисяч людей, які працюють в оборонній промисловості України, працюють удень і вночі ... На сьогодні наша армія перебуває під потужною інформаційною атакою. Я жодним чином не намагатимуся виправдати когось, крім того, моя реакція буде - те, що залежить від президентських повноважень - їх буде звільнено, вони повинні зробити все необхідне для того, щоб була довіра ... народу до армії, довіра народу до оборонпрому", - резюмував П.Порошенко.

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.info представила 25 лютого фільм, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними вдвічі-вчетверо цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань сягає щонайменше 250 млн грн.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні О.Гладковський, який раніше був бізнес-партнером нинішнього президента країни Петра Порошенка, екс-керівник "Укрспецекпорту" та голова держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи держконцерну. У матеріалі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, а однією з яких нібито був завод "Кузня на Рибальському", що належав на той момент П.Порошенку.

4 березня П.Порошенко звільнив О.Гладковского з посади першого заступника секретаря РНБО і з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва (ВТС) та експортного контролю.

18 березня П.Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким передбачено аудит "Укроборонпрому" із залученням міжнародних експертів. 2 квітня він звернувся до уряду з проханням забезпечити організацію перевірки на поліграфі всього керівного складу державного концерну "Укроборонпром".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ