08:12 12.04.2019

САП спростовує обвинувачення НАБУ в саботажі розслідування корупції в "Укроборонпромі"

4 хв читати
САП спростовує обвинувачення НАБУ в саботажі розслідування корупції в "Укроборонпромі"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура спростувала обвинувачення НАБУ в саботажі розслідування корупції в "Укроборонпромі" і інформацію стосовно вимоги викреслити зі справи ім'я Олега Гладковського, йдеться в оприлюдненій прес-службою САП заяві.

"Прокурорами САП при здійсненні процесуального керівництва в кримінальному провадженні за фактами корупції в діяльності Державного концерну "Укроборонпром" погоджено 50 клопотань детективів щодо проведення обшуків на об'єктах рухомого і нерухомого майна (зокрема Гладковського О.В., Гладковського І.О., посадових осіб ДК "Укроборонпром", контролерів підприємств - постачальників тощо), 21 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, 3 клопотання про арешт майна, затверджена постанова про витребування з іншого органу кримінального провадження, що стосується розслідуваних НАБУ фактів", - йдеться в заяві на сайті САП.

У прокуратурі наголосили, що "погоджуючи ці клопотання прокурор фактично розумів, що на 9 день після виходу в ефір сюжету Denys Bihus малоймовірно знайти якісь дані, що мають значення для кримінального провадження, проте дав згоду на їх проведення для повного, всебічного і об'єктивного дослідження матеріалів справи".

У відомстві підкреслили, що робота "триває і буде тривати, без виступів у Верховній Раді України і без висвітлення помилок у підготовлених детективами документах, зокрема несумісності окремих тверджень вимогам законодавства України".

Найбільше занепокоєння викликає розголошення непроцесуальними особами даних щодо проведення обшуків у фігурантів у день їх проведення, до їх завершення.

Також, занепокоєння в САП викликав факт нерозуміння не тільки детективами, а й керівництвом НАБУ базових положень міжнародного законодавства і Конституції України щодо презумпції невинуватості.

"Витребування матеріалів кримінального провадження, яке розслідується Головною військовою прокуратурою потрібно було ініціювати одразу після отримання виділених матеріалів, які свідчать про причетність не тільки підслідних НАБУ суб'єктів до розкрадання коштів ДК "Укроборонпром", а й детективів і керівництва НАБУ в злочинних схемах у квітні 2017 року, а не ховати їх під сукном у нібито відстороненої близької людини директора НАБ України", - додали в САП.

Також зазначено, що прокурорами САП вжиті всі процесуальні заходи для забезпечення доступу детективів НАБУ до матеріалів даного провадження, зокрема погоджене клопотання про тимчасовий доступ до телефонів згаданих суб'єктів.

"З метою спростування тверджень про "усні вказівки" щодо вилучення окремих прізвищ з текстів клопотань, викладаємо скановану версію одного з узгоджених клопотань про проведення обшуку, який наразі проведений", - йдеться в заяві.

"Принагідно зазначаємо, що відповідно до частини першої ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду!", - підсумували в САП.

Раніше цього дня в НАБУ заявили, що САП ігнорує ініціативу Бюро щодо витребування з Генеральної прокуратури кримінального провадження, яке може містити оприлюднене в ЗМІ листування, яке стосується розкрадань у сфері оборони.

"Керівництво САП публічно підкреслює необхідність активного розслідування розкрадань у сфері оборони, проте їх реальні дії істотно відрізняються від озвучених ЗМІ. Фактично, САП саботує розслідування НАБУ, розпочате за матеріалами Bihus.Info", - йдеться в повідомленні на сторінці НАБУ в Фейсбук у четвер.

У Бюро вказали, що після відкриття справ за фактами, викладеними в розслідуванні журналістів, вони відразу ініціювали витребування в Генпрокуратурі кримінального провадження, яке, ймовірно, містить листування, оприлюднене ЗМІ. "Однак без узгодження з боку САП це зробити неможливо. Натомість САП майже місяць ігнорує цю ініціативу НАБУ, не даючи жодних пояснень", - зазначили в Бюро.

В Антикорупційному бюро стверджують, що прокурори САП "постійно затягують терміни узгодження клопотання про виїмку речей і документів, що мають значення для розслідування". В результаті цього звернення до суду за відповідними дозволами на проведення процесуальних дій відстрочуються.

"Процесуальними керівниками в кримінальному провадженні, відкритому за публікаціями Bihus.Info не представлено жодної вказівки, крім однієї, і та - в усній формі: не згадувати в клопотаннях детективів, які направляються в суд, прізвища Гладковського О.В. та інших осіб, опублікованих в журналістському розслідуванні", - стверджують у НАБУ.

У зв'язку з цим в Бюро підкреслюють, що ситуація, яка склалася, не тільки не сприяє всебічному і об'єктивному розслідуванню фактів корупції в оборонному комплексі, але, навпаки, робить його неможливим. "Зате її використовують як інструмент політичного тиску на НАБУ, зокрема, з боку керівника САП", - додають в Національному антикорупційному бюро.

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син на той час першого заступника секретаря РНБО і голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми- "прокладки" поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в два-чотири рази цінами. Згідно даних журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні перший заступник секретаря РНБО України О.Гладковський, який раніше був бізнес-партнером чинного президента країни Петра Порошенка, екс-керівник "Укрспецекпорту" і глава держконцерну "Укроборонпрому" Павло Букін, а також директори підприємств і інші посадові особи держконцерну. У матеріалі також йдеться, що угоди організовувалися через три основні фірми- "прокладки", а однією з подібних фірм нібито виступав завод "Кузня на Рибальському", який на той момент належав П.Порошенку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА