13:33 14.05.2019

Парубій підписав закон про українську мову

3 хв читати
Парубій підписав закон про українську мову

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", спікер оголосив про це й поставив підпис під документом на пленарному засіданні парламенту у вівторок. Він також зазначив, що просить апарат Верховної Ради якомога швидше направити підписаний ним документ до адміністрації президента, щоб глава держави також підписав цей закон.

Сесійна зала зустріла це емоційно, вибухнувши оплесками.

Перед цим народні депутати відхилили проекти постанов, якими деякі їхні колеги пропонували скасувати результати голосування за закон і які блокували підписання закону спікером.

Як повідомлялося, 25 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про мову. Поправки до документа парламентарії розглядали на пленарних засіданнях майже два місяці - з 28 лютого.

Загалом народні депутати подали до законопроекту 2082 поправки, багато з яких парламентарії ставили на затвердження під час розгляду документа в сесійній залі.

Голова профільного комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький перед голосуванням зачитав перелік поправок, які необхідно повернути до тексту документа, оскільки під час другого читання в сесійній залі їх було вилучено. Парламентарії окремим голосуванням підтримали ці правки.

Остаточна редакція закону буде доступна після публікації.

Закон передбачає штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови, однак М.Княжицький наголосив, що норми про адміністративну відповідальність почнуть діяти через три роки.

"Ми врахували більшість правок народних депутатів. Колеги, ми на три роки перенесли запровадження адміністративної відповідальності за порушення закону. А за цей час безкоштовно в усіх областях України буде створено центри, які навчатимуть української мови, буде створено державні програми для підтримки освіти українською, для підтримки української культури", - сказав голова комітету.

Він додав, що документ передбачає ухвалення через півроку законодавства про мови національних меншин і корінних народів.

Щоб отримати українське громадянство, необхідно підтвердити "відповідний рівень" володіння українською мовою. Необхідний рівень встановлюватиме Національна комісія зі стандартів державної мови.

Однак ця вимога не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які служать у Збройних силах України та мають державні нагороди, а також тих, чиє прийняття до громадянства становить для України державний інтерес.

Закон також визначає класифікацію рівнів володіння українською мовою, передбачено трирівневу шкалу та рівні сертифікатів, які підтверджують відповідний ступінь володіння мовою.

Українською мовою повинні будуть володіти чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, військовослужбовці-контрактники, співробітники сфери освіти, медичної сфери, посадові особи державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Мовою освітнього процесу буде українська, але держава сприятиме вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської.

Водночас законодавець гарантував право представникам нацменшин і корінних народів у початкових класах та дитсадках комунальної власності вивчати відповідну мову поряд із державною.

Держава також забезпечуватиме використання державної мови у сфері культури.

Мовою телебачення і радіомовлення буде українська мова.

Відповідно до редакції законопроекту, підготовленої до другого читання, збільшуються квоти використання української мови на ТБ і радіо.

Частка мовлення українською мовою має становити не менше ніж 90% загальної тривалості передач і фільмів, їх частин у кожному проміжку часу між 7:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00.

Для місцевих телерадіокомпаній мовлення іншими мовами має становити не більше ніж 20%.

Законопроект також передбачає зобов'язання для книговидавців випускати українською мовою не менше ніж 50% усіх виданих ними книжок протягом року.

Комп'ютерні програми з користувальницьким інтерфейсом, встановленим на товарах, які реалізуються в Україні, повинні будуть мати користувальницький інтерфейс українською мовою, який міститиме не менше інформації, ніж іноземні версії такого інтерфейсу.

Сфера обслуговування, відповідно до закону, працюватиме українською мовою. Однак на прохання клієнта його персональне обслуговування можливе іншою мовою. Аналогічна ситуація і зі сферою здоров'я.

Закон також визначає порядок формування та функціонування Національної комісії зі стандартів державної мови.

Захистом державної мови займатиметься відповідний уповноважений, якого призначатиме і звільнятиме Кабінет Міністрів України.

Закон, за винятком окремих його положень, набуде чинності через два місяці після публікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА