19:05 19.05.2019

Порошенко побажав Зеленському успішного президентства і заявив, що залишається в політиці, щоб не дати відхилитись від вивіреного курсу

4 хв читати
Порошенко побажав Зеленському успішного президентства і заявив, що залишається в політиці, щоб не дати відхилитись від вивіреного курсу

Президент України Петро Порошенко, який завершує свою каденцію, висловив подяку українському народу, знову приніс свої вибачення всім, чиїх надій не виправдав, а також побажав новообраному президенту Володимиру Зеленському успішної каденції, підкресливши, що залишається в політиці, щоб не допустити відхилення від євроатлантичного курсу країни.

"Перш за все, хотів би подякувати великому українському народу за велику честь працювати протягом п'яти років на чолі великої країни. Країни, яка вразила весь світ силою національного духу, вразила гідністю, вразила стійкістю і свободолюбством. Особливо хотів би вклонитися захисникам України за право, можливість і честь бути Верховним Головнокомандувачем", - йдеться в зверненні Порошенка до співвітчизників, оприлюдненому на сайті президента в неділю ввечері.

Підводячи підсумки свого президентства, він зазначив, що Україна нині знаходиться в кращому стані, ніж 5 років тому, про що свідчать основні статистичні показники. "Домогтися цього вдалося лише спільними зусиллями, завдяки підтримці активної частини суспільства і розуміння більшості", - зазначив глава держави.

"Україну ми зберегли, "Новоросію"- поховали. Агресора, значно сильнішого за нас - зупинили. Створили армію, яка стала однією з найсильніших на континенті. Спираючись на міжнародну проукраїнську коаліцію, вона надійно тримає оборону на Сході", - йдеться у зверненні.

Порошенко також зазначив, що влада України "виграла дипломатичну битву" за ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і переорієнтувала економіку на Євросоюз, свідченням чого є більш ніж двократне зростання товарообігу.

"І взагалі ніколи ми не були настільки близькими з НАТО і Євросоюзом. В тому числі і завдяки безвізу, який діє з 11 червня 2017 року", - висловив думку президент.

За його словами, паралельно з рухом до Європи влада зміцнювала і українську ідентичність: "Це і власна політика історичної пам'яті, і декомунізація. Це і Томос, який ми отримали на початку року. Це і закон про українську мову, щойно мною підписаний".

При цьому Порошенко констатував, що є сфери, "де успіхи куди скромніше".

"Найбільш прикрим для мене є те, що не вдалося встановити мир і відновити територіальну цілісність України. З дуже великим запізненням почали відновлювати рівень життя після економічної кризи, викликаної російською агресією. Принагідно ще раз перепрошую у всіх, чиїх надій не виправдав; для кого реформи виявилися особливо болючими; хто за ці роки, зустрівшись з брехнею, не знайшов справедливості. Вже пояснював: навіть якщо і вірити в те, що президент може все, він не може все одразу", - зазначив він.

При цьому Порошенко висловив переконання, що зараз, коли ще остаточно не вщухли розбурхані виборчою кампанією пристрасті, важко розраховувати на об'єктивну оцінку шляху, який був подоланий з 2014р. "Час усе розставить по своїх місцях. Рано чи пізно воно відокремить грішне від праведного, зерна від плевел і правду від брехні", - додав він.

П'ятий президент України також зазначив, що зміна влади - ознака приналежності українців до європейської цивілізації.

"Демократію ми зберегли навіть в умовах російської агресії. Завтра влада переходить до нового президента, якого ви вибрали на чесних і вільних виборах. Володимиру Зеленському бажаю успішного президентства. Ще місяць тому ми були затятими опонентами на виборах. Але вже завтра, так трапилося, він буде президентом моєї рідної країни. Країни, яку люблю і в чиє європейське майбутнє непохитно вірю. Тож нехай Господь Україну зберігає, а її новому главі - допомагає в роботі", - побажав Порошенко.

При цьому він заявив, що відчуває занепокоєння від того, що позитивні зміни, там де вони є, ще не стали незворотними.

"Тому, виходячи з офісу президента, не можу піти з політики ... Мій обов'язок - спираючись на підтримку громадськості, захистити вже завойоване в державному будівництві ... Нікому не дозволити ні згорнути з курсу на членство в Євросоюзі і НАТО, ні тихцем спустити його на гальмах", - підкреслив п'ятий президент.

У цьому контексті він зазначив, що ритуальних проєвропейських і євроатлантичних декларацій - мало, а потрібна повсякденна важка робота. "Це те, чого як громадянин вимагатиму від нової влади, і в чому готовий підставити їй плече. Так само як і не давати спуску в разі відхилення від вивіреного курсу. Будь-які спроби, - різкі або повзучі, явні чи приховані - повернути країну в сферу російського впливу отримають рішучу відсіч", - заявив Порошенко, додавши, що стратегічна мета, яку він проголосив під час передвиборчої кампанії, залишається в силі - до 2023 року подати заявку на членство України в ЄС і отримати План дій щодо членства в НАТО.

Як повідомлялося, Верховна Рада призначила інавгурацію Зеленського о 10.00 понеділка, 20 травня, в сесійній залі парламенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА