12:06 18.06.2019

Чотирьом причетним до аварії МН17 буде оголошено підозри після оприлюднення їхніх імен

3 хв читати
Чотирьом причетним до аварії МН17 буде оголошено підозри після оприлюднення їхніх імен

Підозри першим чотирьом підозрюваним у катастрофі "Боїнга" Малайзійських авіаліній, рейс МН17, у небі над Донбасом у 2014 році буде висунуто після того, як їхні імена оприлюднить Спільна слідча група (ССГ), повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Імена буде оголошено. Буде пред'явлено підозри. Після цього має запрацювати сам кримінальний суд Схіпгола (Схіпгол, Нідерланди), який розглядатиме цю справу. Але доки суд не встановить провину таких-то, не можна сказати, що вони є винними... Це тільки верхівка. Звісно, потім кількість людей, які причетні до цього, буде набагато більшою, ніж ці чотири людини, яких буде оголошено", - розповіла Зеркаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На запитання, чи йдеться про керівництво російської армії, вона відповіла ствердно, пояснивши, що здійснити передання такого озброєння, як зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого було збито літак, "без дозволу керівництва не можна".

Заступник міністра уточнила, що "вже є вся інформація про те, як заїжджав "Бук", але немає інформації про те, хто стріляв, хто несе відповідальність".

Після цього, за її словами, очікується презентація міжнародної групи дослідників Bellingkat, які збирають і аналізують інформацію з відкритих джерел. "Буде ще цікава презентація Bellingkat. Вони завжди йдуть далі, ніж офіційна група розслідування", - додала Зеркаль.

Вона розповіла, що представники Нідерландів та Австралії спільно просуваються "у рамках своєї претензії до росіян за збиття "Боїнга" як до держави". "Вони провели з ними вже один раунд консультацій, і тепер вони рухаються до другого раунду консультацій (з метою - ІФ) залучити Росію до відповідальності як державу", - розповіла заступник голови МЗС України.

"Поки що це міжнародно-правова відповідальність. Це все складні процеси, і вони до них ставляться дуже обережно, виважено і, на відміну від нас, розуміють, що в міжнародному праві з міжнародно-правовою відповідальністю поспішати не можна", - резюмувала Зеркаль.

Як повідомлялося, ССГ має намір 19 червня оприлюднити нові дані в зв'язку з розслідуванням загибелі "Боїнга 777" в небі над Донбасом у липні 2014 року, зокрема, може бути названо відповідальних за цю трагедію.

ССГ було створено в 2014 році через місяць після того, як МН17 збила ракета "Бук" у небі над Донбасом. Усі 298 пасажирів загинули. 17 червня виповниться п'ять років із дня трагедії.

Раніше ССГ дійшла висновку, що ракету "Бук", з якої збили літак, було доставлено в Україну з російської військової частини, розквартированої поблизу Курська. У зв'язку з цим Нідерланди в травні 2018 року поклали відповідальність за трагедію на Росію, яка заперечує свою причетність до катастрофи авіалайнера.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено в новинній стрічці та у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА