18:36 26.06.2019

РФ продовжує утримувати українських моряків і кораблі всупереч наказу Міжнародного трибуналу, Київ продовжить тиск на всіх майданчиках

3 хв читати
РФ продовжує утримувати українських моряків і кораблі всупереч наказу Міжнародного трибуналу, Київ продовжить тиск на всіх майданчиках

Росія направила звіт про виконання наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і військових кораблів, але, маніпулюючи, продовжує незаконно їх утримувати, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Учора сплив місяць, як Міжнародний трибунал з морського права видав наказ негайно звільнити українських моряків і військові кораблі. За цей місяць пролунало багато гучних заяв з боку РФ щодо їхнього небажання визнавати свій обов’язок відповідно до власних міжнародно-правових зобов’язань і звільнити наших моряків та кораблі. Та ось, нарешті, попри всі ці заяви, РФ дисципліновано, хоч і за мить до дедлайну, надіслала звіт про виконання наказу, як вимагалося", - написала Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Водночас, за її словами, незважаючи на чітку вимогу щодо негайного звільнення українських моряків, "РФ продовжує маніпулювати своїм розумінням наказу (трибуналу - ІФ) і далі незаконно утримує наших моряків і військові кораблі".

"Сумно, але для Росії це гра, в якій людські долі є тільки розмінною валютою. Мета цієї гри наразі - змусити нас добровільно відмовитись від Наказу і фактично визнати право РФ карати наших військових моряків на власний розсуд, позбавивши їх та Україну імунітету", - написала вона.

"Наша відповідь проста - якщо Росія хоче врегулювати ситуацію, то має просто і без додаткових умов чи "гарантій" виконати наказ трибуналу", - наголосила заступник глави МЗС України.

Зеркаль зазначила, що українська сторона готова до конструктивної роботи щодо виконання пунктів наказу трибуналу та взаємодії в рамках Конвенції, а також, у разі потреби - в рамках інших інструментів міжнародного права.

"Але нагадуємо про чітку вимогу наказу - звільнити моряків і повернути їх в Україну, а також повернути під контроль України три військові кораблі. Й доки Росія цього не зробить, ми продовжимо тиск на всіх доступних майданчиках, разом із з G20 та РБ ООН", - наголосила заступник міністра.

У свою чергу в середу МЗС України повідомило, що отримало від РФ ноту з пропозицією надати письмові гарантії участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Київ вважає цю пропозицію неприйнятною і вже поінформував про це Міжнародний трибунал ООН з морського права.

Як повідомлялося, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі та 24 українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, й дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя - Руслан Колодкін (РФ) - проти.

Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну та РФ утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити спір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА