07:29 04.07.2019

Генпрокуратура направила запит до Офісу президента за заявами прес-секретаря Мендель про військових ЗС України

2 хв читати
Генпрокуратура направила запит до Офісу президента за заявами прес-секретаря Мендель про військових ЗС України

Генеральна прокуратура України (ГПУ) направила запит до Офісу президента Володимира Зеленського щодо спростування або підтвердження публічних заяв його прес-секретаря Юлії Мендель про те, що військовослужбовці Збройних сил України допускають випадки обстрілу цивільних об'єктів на сході України.

"Слідчим в Офіс президента України направлено запит в кримінальному провадженні від 29.09.2014г. про надання інформації щодо спростування або підтвердження публічних висловлювань прес-секретаря президента України про те, що військовослужбовці Збройних сил України допускають випадки обстрілу цивільних об'єктів на сході України", - повідомила прес-служба Генпрокуратури.

У Генпрокуратурі повідомили, що йдеться про ситуацію, яка сталася 6 червня в прямому ефірі на телеканалі "1 + 1", де Мендель повідомила про існування випадків обстрілів українськими військовослужбовцями цивільних об'єктів у відповідь на провокації бойовиків, в результаті чого гинуть мирні жителі.

"Цей виступ відразу було поширений у засобах масової інформації та проросійських інтернет-виданнях з твердженням про те, що Збройні сили України обстрілюють мирних жителів Донбасу і такі факти, як бачать автори відповідних повідомлень, визнали в Адміністрації президента України", - зазначили в прокуратурі.

У ГПУ вважають слова прес-секретаря Зеленського такими, які ймовірно будуть подані російськими представниками в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів і звичаїв війни саме Збройними силами України.

Крім того, Генпрокуратура встановила, що наразі Слідчий комітет Російської Федерації розслідує понад 230 кримінальних справ щодо осіб, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

"У рамках досудового слідства у цих справах незаконно заочно пред'явлене обвинувачення близько 70 українським військовослужбовцям керівної ланки за нібито скоєні злочини, пов'язані з обстрілами об'єктів цивільної інфраструктури", - зазначили у відомстві.

Тим часом, в ГПУ зібрали і передали в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду матеріали про невинуватість українських військовослужбовців.

У зв'язку з цим 1 липня Мендель викликали на допит в Генпрокуратуру як свідка з метою роз'яснення її заяв.

"Під час допиту вона відмовилася надавати свідчення, вказати джерело оголошеної нею інформації, зазначивши, що сам допит є політизованим і може бути використаний проти неї, хоча поставлені слідчим питання не торкались особистого життя, а були спрямовані на роз'яснення її дій як особи, уповноваженої оприлюднити офіційну позицію глави держави", - розповіли в ГПУ.

Зазначається, що нині кримінальні провадження за заявами Мендель не починалися, а сам запит направлений у рамках відкритої 29 вересня 2014 р. справи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА