11:29 06.07.2019

Саміт Україна–ЄС може стати відправною точкою і створити амбітні рамки для розвитку відносин на 5 років

3 хв читати
Саміт Україна–ЄС може стати відправною точкою і створити амбітні рамки для розвитку відносин на 5 років

П'ятий президент України Петро Порошенко вважає, що майбутній саміт Україна–ЄС має дати для нового керівництва країни і Євросоюзу сигнал "Ні кроку назад в інтеграції України в ЄС".

"...формула перемоги на найвищому рівні – "Ні кроку назад в інтеграції України в ЄС". Таким і має бути потужний сигнал для нового керівництва України та ЄС на наступні роки. В результаті саміту лідери мають конвертувати унікальну підтримку президента Зеленського суспільством в унікальну програму інтеграції для України. Все інше не відповідало б кращим інтересам України і ЄС", - написав Порошенко в статті "Моє бачення майбутнього саміту Україна-ЄС" для інтернет-видання EUobserver.

На його думку, результати саміту, який відбудеться в Києві 8 липня, матимуть велике значення, цей захід може стати відправною точкою і створити амбітні рамки для розвитку відносин Україна-ЄС на найближчі п'ять років.

Порошенко озвучив низку важливих для України питань, які, на його переконання, варто було б порушити в рамках саміту.

"Нам потрібні спільні підходи до просування ініціативи України з розгортання багатонаціональної місії під егідою ООН на Донбасі, а також для подальшого тиску на Кремль з метою звільнення українських громадян, зокрема Олега Сенцова, Романа Сущенка та багатьох інших, яких незаконно утримують у Росії", - наголосив він.

П'ятий президент дав деякі рекомендації нинішньому главі держави Володимиру Зеленському напередодні саміту. "Я настійно закликаю президента Зеленського порушити питання про повзучу окупацію Росією українських ЗМІ та скоординувати спільні зусилля з ЄС проти розширення дезінформаційної та пропагандистської кампанії Кремля, спрямованої на підрив політичної стабільності в Україні", - пише він у статті.

Порошенко також наголосив на важливості більш активного залучення ЄС до протидії російській ескалації в Керченській протоці та Азовському морі. "Саміт має узгодити подальше посилення Азовського пакету санкцій і тиску на Росію для забезпечення безперешкодного і вільного проходу до Азовського моря. Час реалізувати рішення ЄС, ухвалене на торішньому саміті, про надання допомоги для соціально-економічної реабілітації постраждалих районів на Донбасі та в Приазов'ї", - вважає він.

Крім того, за словами Порошенка, настав час для рішення впровадити всеосяжну багаторічну амбітну програму ЄС з макрофінансової підтримки України.

"Слід докласти зусиль щодо посилення економічної і галузевої інтеграції, як і регуляторної гармонізації в пріоритетних секторах, включаючи єдиний цифровий ринок, енергетичну інтеграцію, спрощення торгівлі, митне співробітництво та шенгенські acquis. Необхідно зробити крок вперед на шляху до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA)... Україна має повною мірою використати принципи і інструменти Угоди про асоціацію з метою забезпечення поступової секторальної інтеграції в ринок ЄС, а також створення сприятливих умов для подачі заявки на членство в ЄС у 2023 році", - радить п'ятий президент.

Він також вважає за необхідне посилити стратегічне енергетичне партнерство і об'єднати зусилля для вирішення наявних проблем у цій сфері, включаючи припинення будівництва "Північного потоку-2", досягнення домовленості про новий контракт на транзит газу між Україною і Росією після 2019 року на основі законодавства ЄС.

Серед інших пріоритетів Порошенко назвав питання активізації співпраці як з Європейським оборонним агентством, так і в рамках постійного структурованого співробітництва у сфері оборони (PESCO).

"Будьте амбітними. Дивіться за горизонт сьогоднішнього моменту. Цей саміт не повинен стати звичайною бюрократичною вправою", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА