12:29 12.07.2019

Зеленський ініціював розширення дії закону про люстрацію

2 хв читати
Зеленський ініціював розширення дії закону про люстрацію

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, що розширює дію закону про люстрацію на низку виборних посад і кандидатів на відповідні посади, включно з президентом, місцевими і народними депутатами України.

Відповідний законопроект було зареєстровано у парламенті під №10444 у четвер. На сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроекту.

Згідно з порівняльною таблицею, законопроект пропонує розширити заходи з очищення влади на президента України, народних депутатів України, голову Верховної Ради, його першого заступника і заступників, а також членів Вищої ради юстиції.

Крім того, люстраційні заходи пропонується розширити на всіх інших посадових і службових осіб, включно з виборчими посадами: раніше для цієї категорії передбачалося виключення. Також люстрацію пропонується поширити на кандидатів у народні депутати, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, усіх місцевих рад, кандидатів на посаду президента і посади сільських, селищних і міських голів і старост.

Законопроектом також пропонується поширити 10-річну заборону обіймати посади, щодо яких здійснюється люстрація, особами, які займали будь-які посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року і не звільнялися за власним бажанням.

Серед них згадані президент, прем'єр, перший віце-прем'єр і віце-прем'єри, спікер Ради, перший заступник і заступники, міністри і керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до Кабміну, голови Нацбанку, Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Держкомітету теле- і радіомовлення, генпрокурор, голова СБУ, Служби зовнішньої розвідки, начальник Управління держохорони, керівник податкового та/або митного держоргану, податкової міліції та їхніх структурних підрозділів, секретар РНБО, глава Адміністрації президента, Державної судової адміністрації, керівництво Держуправління справами, секретаріату Кабміну, Урядовий уповноважений з антикорупційної політики, а також їхні перші заступники і заступники.

Також згадано членів ВРЮ, Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, начальника Генштабу - головнокомандувача ЗСУ, керівників державних, зокрема казенних, підприємств оборонно-промислового комплексу, товариств, управління корпоративними правами щодо яких передано Державному концерну "Укроборонпром", а також державних підприємств, товариств, що належать до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг.

Крім того, така заборона обіймати посади поширюється на суддів, які одноосібно або в колегії ухвалили рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основних свобод, констатованих у рішенні Європейського суду з прав людини.

Відповідно до законопроекту, особа, яка підпадає під закон про люстрацію, також позбавляється права займатися адвокатською діяльністю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА