19:45 13.07.2019

Зеленський доручив новому голові Херсонської ОДА до кінця року забезпечити повне облаштування КПВВ "Чонгар" і "Каланчак", інакше - звільнення

3 хв читати
Зеленський доручив новому голові Херсонської ОДА до кінця року забезпечити повне облаштування КПВВ "Чонгар" і "Каланчак", інакше - звільнення

Президент України Володимир Зеленський доручив новопризначеному голові Херсонської обласної державної адміністрації Юрію Гусєву забезпечити повну реалізацію проектів з облаштування КПВВ "Чонгар" і "Каланчак" на адміністративній межі з окупованим Кримом.

"Останні три тижні ми працювали з замовником, з Державною прикордонною службою, з Мінінфраструктури та напрацювали план, згідно з яким, у разі мінімізації або повної нейтралізації ризиків на початку листопада ми отримаємо дві нові якісні режимні зони КПВВ "Чонгар" і "Каланчак". І до кінця року ми плануємо реалізувати цей проект у повному обсязі, разом з сервісними центрами", - сказав Гусєв в суботу на нараді під головуванням Зеленського в Херсоні.

Гусєв зазначив, що режимні зони на КПВВ будуть принципово новими, але тимчасовими спорудами, а створення сервісних зон, включно з центрами надання адмінпослуг, планують реалізувати до кінця року.

Зеленський уточнив у чиновника, що означає "початок листопада" і "до кінця року". У відповідь Гусєв сказав, що 15 листопада у нього день народження, і він запрошує президента з цієї нагоди на відкриття режимних зон КПВВ. Зеленський погодився і запропонував Гусєву, щоб орієнтиром для кінцевого запуску КПВВ вже з сервісними зонами було 20 грудня.

Відповідаючи на питання глави Офісу президента України Андрія Богдана, що буде, якщо не вдасться вкластися в ці терміни, Зеленський зазначив: "А якщо ні, то буде новий губернатор, старий залишиться в минулому. Це чесно".

Гусєв погодився з такою умовою, але зазначив, що замовником та проектувальником проекту не є Херсонська ОДА. "Я можу координувати, і буду сигналізувати завчасно, якщо Мінфін не виділяє вчасно кошти, Мінінфраструктури не робить відповідні кроки, проектанти затримують роботу, генпідрядник чогось не робить", - підкреслив він.

У своєму виступі Гусєв звернув увагу на існування ризику нецільового використання коштів, які були передані ЄС для облаштування КПВВ, і наголосив на неприпустимості повторення історії з проектом "Стіна".

Він повідомив, що 15 квітня 2019 року за зверненням громадської організації "Крим SOS" і низки інших Держбюро розслідувань відкрило кримінальну справу за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним, зловживання службовим становищем.

Гусєв звернувся до Мінінфраструктури та ДП "Укрінтеравтосервіс", яке є розпорядником бюджетних коштів з проекту, щоб вони дали пояснення по факту відкриття справи, а також забезпечили належний контроль і прозорість процесів, унеможливили реалізацію проекту під грифом "секретно".

"Я звернувся до Проектного інституту СБУ з попередженням, що кінцева вартість за послуги з проектування та кошторисна вартість квадратного метра модульних конструкцій повинні відповідати ринковим цінам, а ще краще - нижче ринкової вартості, тому що це дуже важливий проект для держави і громадян України. Звертаюся також до в.о. глави СБУ Івана Баканова щодо загального нагляду над реалізацією проекту", - додав глава Херсонської ОДА.

Зеленський також звернувся до Баканова зі словами, що це його зона відповідальності.

Гусєв розповів, що на сьогоднішній день передбачено 104 млн грн на реалізацію проекту.

"Цього, за попередніми розрахунками проектантів, має бути достатньо для реалізації двох проектів створення режимних зон на КПВВ "Чонгар" і "Каланчак". Але нам необхідно в найкоротші терміни з Міністерством фінансів попрацювати щодо належного і своєчасного фінансування", - зазначив він.

Як повідомлялося, будівництво КПВВ "Каланчак" і "Чаплинка" входило до Плану заходів щодо реалізації державної політики щодо анексованого Криму, затвердженого урядом 28 березня 2018 року. Згідно цього плану, до кінця ІІІ кварталу 2018 року мали бути оснащені КПВВ на адмінмежі з Кримом, а до 1 січня 2019 року - повинні були бути створені сервісні зони з центрами надання адмінпослуг. Відповідальними за виконання цих пунктів Плану вказані Мінінфраструктури, Мінфін, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) і Херсонська обласна державна адміністрація.

25 червня Міністерство інфраструктури повідомило, що планує вже в серпні 2019 року оголосити відповідні тендерні процедури з визначення підрядника для будівництва КПВВ "Чонгар".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА