12:53 24.08.2019

Зеленський: Україна - багатовікова і водночас молода країна

4 хв читати
Зеленський: Україна - багатовікова і водночас молода країна

Президент України Володимир Зеленський під час виступу з нагоди 28-го Дня Незалежності країни окреслив основні віхи в багатовіковій та сучасній історії України.

"Не зовсім правильно говорити, що Україні – 28. Адже до 1991 року ми встигли чимало. Відбулося хрещення Київської Русі, Іван Федоров видав у Львові "Апостол", заснована Києво-Могилянська академія, козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком підкорили фортецю Дюнкерк, на світ з'явилася Конституція Пилипа Орлика. Україна була однією із засновниць ООН, а Сергій Корольов вніс вагомий вклад у підкорення космосу людством. Це лише кілька важливих подій яскравої історії нашої багатовікової і одночасно молодої країни", - сказав президент, виступаючи в суботу на урочистостях з нагоди Дня Незалежності України в суботу на Майдані Незалежності в Києві.

Зеленський наголосив, що День Незалежності України, мабуть, найважливіший день у житті держави.

"Сьогодні вже сформувалося ціле покоління, народжене в незалежній Україні. Для них це нормальний стан речей. Для них не може бути по-іншому. І це прекрасно. Тому що це покоління – наша ментальна опора, опора свободи, демократії та розвитку. Вони мислять інакше, вони думають сучасно, а значить Україна рухатиметься тільки вперед", - зазначив він.

Зеленський зазначив, що активна боротьба за незалежність сучасної України почалася понад 100 років тому і тривала за часів СРСР. "Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко, учасники Революції на граніті. Це неповний список тих, хто боровся за здобуття незалежності. Хтось - ціною власної свободи, а хтось - ціною власного життя. Заради цього одного дня, 24 серпня 1991 року. І цей день був неминучий. Адже, як казав Левко Лук'яненко, прагнення до незалежності закладено в нашому генетичному коді", - сказав у своїй промові президент.

Зеленський зазначив, що за 28 років незалежності українці разом пережили багато різних подій: "Всією країною ми тягнули "кравчучки", нарізали купони і дивилися як "Багаті теж плачуть", мали ваучери, ходили в "мальвінах", а ті, кому пощастило, - з пейджерами. Усією країною стрибали на рекордну висоту 6 м 14 см, першими перепливали басейни Сіднея і Афін, плакали на олімпійському п'єдесталі в Атланті, коли вгору піднімався український прапор. Усією країною змушували тремтіти грандів європейського футболу. Коли Лужний зі Львова отримував пас від Головка з Херсона, віддавав на Реброва з Горлівки, а той - на киянина Шевченка. Тоді слово "гол" лунало від Ужгорода до Луганська".

"Усією країною, від Донецька до Карпат, ми летіли до зірок разом з Леонідом Каденюком і раділи, коли у відкритому космосі вперше в історії прозвучало "Ще не вмерла..."Всією країною стояли в черзі в перший "Макдональдс" і слухали "Танець пінгвіна" від Кузьми; чекали Армагедону з настанням 2000 року і раділи вранці, що його пережили; підкорили Європу Дикими танцями і відстояли демократичний вибір у 2004-му, молилися за моряків "Фаїни" у полоні сомалійських піратів і плакали за гірниками на шахті Засядька. Всією країною раділи, коли на когось падав вінок. Намагалися встигнути до Євро-2012 і всією країною не розуміли: як можна було не побачити гол у ворота Англії?", - продовжив він.

Зеленський зазначив, що до 2014 року в житті країни були різні події, непрості, але "тепер, озираючись назад, можна сказати, що до певного моменту – безтурботні".

"Спочатку всією країною ми довели, що маємо гідність. Не побоялися водометів і кийків. А дехто не побоявся і снайперських куль. Тоді всією країною ми дізналися, що сотня може бути небесною. А потім на нашу землю прийшла війна, яку ми зустріли всією країною. І це вже не просто художній прийом, тому що ми, в прямому сенсі слова всією країною, збирали на бронежилети, медикаменти, тепловізори. Усією країною, в Інтернеті і біля телеекранів, були прикуті до новин зі сходу. Новин, де інші слова втрачали сенс, а перед очима були тільки назви населених пунктів та кількість загиблих героїв", - наголосив він.

Зеленський вважає, що в 2014 році Україна і українці, як це не парадоксально, народилися вдруге, як країна і як суспільство.

"Об'єдналися і згуртувалися. Згадали це забуте відчуття, коли ти пишаєшся своєю Батьківщиною. Саме тому сьогодні тут зібралася гордість України! Передусім – це наші воїни. Ті, хто захищав, і ті, хто зараз захищає нашу землю. Це сім'ї військових. Ті, хто втратив сина, батька, чоловіка або брата. Це волонтери. Ті, хто допомагає, іноді віддаючи останнє. Тут також ті, хто вчить, і ті, хто рятує життя щодня. Ті, хто на спортивних аренах світу прославляє Україну. Наш науковий і творчий потенціал. І звичайно, наше майбутнє - наші діти. Ці люди - не просто учасники Ходи гідності. Це наші тисячі причин любити Україну", - зазначив президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА