13:20 09.09.2019

Є домовленість "практично з усіма учасниками "Нормандського формату" – Пристайко

3 хв читати
Є домовленість "практично з усіма учасниками "Нормандського формату" – Пристайко

 Президент України Володимир Зеленський готовий взяти участь у зустрічі лідерів країн "Нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) у вересні, заявляє український міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

"Ми плануємо найближчим часом провести зустріч у "Нормандському форматі". Щонайменше, президент Зеленський готовий це зробити навіть не до грудня, а цього місяця", - сказав він на спільній прес-конференції з главою МЗС Молдови Ніку Попеску в понеділок у Києві.

Пристайко зазначив, що є домовленість "практично з усіма учасниками "Нормандського формату".

"Ми спробуємо посприяти цьому і проведемо ще одну розмову, можливо, телефонну, з усіма радниками глав держав і урядів, для того щоб вийти (на конкретну дату - ІФ) максимально швидко", - додав глава українського МЗС.

Як повідомлялося, 28 серпня президент України провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої співрозмовники домовилися про швидке проведення саміту в "Нормандському форматі". Як повідомили в прес-службі Офісу президента України, Зеленський закликав терміново провести зустріч лідерів країн Нормандської четвірки для обговорення мирного процесу та узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.

Зі свого боку Меркель висловила підтримку зусиль України, спрямованих на встановлення миру на Донбасі, погодившись з необхідністю проведення зустрічі на найвищому рівні найближчим часом. "Досягнуто домовленості про підготовчу зустріч дипломатичних радників глав держав і урядів 2 вересня цього року", - наголосили в ОПУ.

29 серпня Зеленський провів телефонну розмову з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, під час якої Макрон підтвердив намір провести зустріч в "Нормандському форматі" найближчим часом.

Радники глав держав "Нормандського формату" на зустрічі 2 вересня в Берліні мали обговорити порядок денний майбутньої зустрічі лідерів, а також саму підготовку зустрічі. Проте за підсумками зустрічі вони не погодили дату саміту глав держав "Нормандського формату".

Як заявив журналістам директор Центру політичної кон'юнктури (РФ) Олексій Чеснаков, помічники лідерів "Нормандської четвірки" не погодили конкретну дату саміту. За його словами, на зустрічі обговорювалися умови, за яких саміт може відбутися. "Російська делегація наполягала, що спочатку треба виконати рішення попередніх самітів. Слід розвести сили в Петровському і Золотому і узгодити формулу Штайнмаєра. Вдалося значно просунутися в дискусії з цих тем. Загалом, можливість відновлення роботи "Нормандського формату" схвалюють усі сторони. Роботу буде продовжено і на рівні помічників лідерів, і в контактній групі", - сказав він.

При цьому 9 вересня прес-служба Офісу президента України повідомила, що Зеленський провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. "Також президенти двох країн домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в Нормандської форматі. Крім того, йшлося про подальші кроки в рамках Мінського процесу з врегулювання конфлікту на Донбасі", - повідомляється на сторінці ОП України у Фейсбуці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА