20:41 16.09.2019

Група нардепів від "Слуги народу" запропонувала законопроект про функціонування райрад у Києві та право голови КМДА опротестовувати акти місцевих органів

3 хв читати
Група нардепів від "Слуги народу" запропонувала законопроект про функціонування райрад у Києві та право голови КМДА опротестовувати акти місцевих органів

Група народних депутатів фракції "Слуга народу" пропонує законодавчо закріпити функціонування районних рад у Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 осіб й уповноважити голову Київської міської адміністрації опротестовувати акти місцевого самоврядування столиці.

Відповідний законопроект №2143 про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ" 13 вересня зареєструвала група нардепів на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочком; текст оприлюднено в понеділок.

Відповідно до нинішньої редакції закону, систему адміністративно-територіального устрою Києва складають райони в місті. У новій редакції ця норма передбачатиме, що на території Києва створюються райони, вони стануть адміністративно-територіальними одиницями, які увійдуть до системи адміністративно-територіального устрою України.

Перелік районів Києва затверджуватиме Верховна Рада за поданням Кабінету Міністрів України на підставі пропозиції Київської міської ради. Їхні межі затверджуватиме Кабмін за пропозиціями Київради, узгодженими з райрадами.

У законі про столицю пропонують закріпити, що виконавчу владу в Києві здійснює Київська міська адміністрація, яка здійснює контрольно-наглядові та координаційні функції та виконує повноваження відповідно до закону про місцеві державні адміністрації та інших законів. Пропонують також зазначити, що особливістю здійснення місцевого самоврядування в Києві є розподіл повноважень між Київською міською радою та районними ради.

Прописано сфери компетенції районів Києва та Київської міської ради, повноваження голови районної ради та голови виконавчого комітету районної ради. Голову райради обиратимуть депутати. Вони ж зможуть достроково припиняти його повноваження. Районні депутати обиратимуть також голову районного виконкому.

Голову КМДА призначатиме й звільнятиме президент України за поданням Кабінету Міністрів. Серед додаткових повноважень голови КМДА - участь у засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу в питаннях, що стосуються Києва; згода на призначення та звільнення керівників розташованих у Києві державних підприємств і територіальних органів міністерств; узгодження питань створення, реорганізації, ліквідації підприємств або організацій загальнодержавного значення й державної форми власності.

Голова КМДА матиме право опротестовувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів.

Автори законопроекту пропонують встановити порядок перевірки та опротестування актів.

Згідно зі змінами в законі про столицю, голова адміністрації зможе прийняти рішення про зупинення дії акта місцевого самоврядування, опротестувавши його в письмовій формі з одночасним зверненням до суду не пізніше семи днів із кадрових питань, не пізніше 14 днів - за актами індивідуальної дії, не пізніше 30 днів - щодо актів нормативно-правового характеру.

За підсумками перевірки відповідних актів виявлення недоліків, які не відповідають державним інтересам територіальної громади, Конституції та законам України, дасть змогу голові КМДА вимагати від відповідного органу або посадової особи негайно усунути їх. Відповідний орган або чиновник повинні усунути порушення в термін, встановлений головою адміністрації.

Крім того, автори законопроекту пропонують скоротити максимально можливу кількість депутатів місцевих рад. Загальний склад місцевої ради становитиме 84 депутати за чисельності понад 1 млн виборців.

У нинішній редакції ст. 16 закону про місцеві вибори, якщо виборців більше ніж 2 млн, місцева рада складається зі 120 депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА