13:54 26.09.2019

Льовочкіна у ПАРЄ може представляти тільки позицію "ОПЗЖ", а не нової делегації ВР - Кулеба

3 хв читати
Льовочкіна у ПАРЄ може представляти тільки позицію "ОПЗЖ", а не нової делегації ВР - Кулеба

Народний депутат із фракції "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) Юлія Льовочкіна у разі своєї участі в сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) матиме статус члена старої делегації Верховної Ради і представлятиме позицію свою особисту або своєї політичної сили, зазначає віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба.

"Є тонкий юридичний момент. Пані Льовочкіна входила до колишньої делегації та входить до нової делегації. Відповідно до правил і процедур ПАРЄ доти, доки асамблея не затвердить повноваження нової делегації, повноваження старої делегації залишаються чинними. Тому пані Льовочкіна юридично, формально їде туди у статусі члена колишньої делегації, а не у статусі члена нової делегації", - сказав Кулеба журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на запитання щодо неучасті у сесії ПАРЄ української делегації та намір Льовочкіної все-таки поїхати на сесію.

"Наразі всі члени колишньої делегації, які є членами парламенту, можуть представляти позицію вже самих себе, по суті, або політичних сил, які вони представляють. Але не позицію нової делегації", - наголосив віце-прем'єр.

Водночас він додав, що потрібно поважати позицію українського парламенту щодо затвердження повноважень його делегації на осінній сесії ПАРЄ. "Рішення полягає в тому, щоб не подавати повноваження свої на затвердження саме під час осінньої сесії. Але це не означає, що вони не будуть подані взагалі ніколи. Є питання процесу, є позиція парламенту, яку потрібно поважати", - сказав Кулеба.

За його словами, своїм рішенням українська делегація продемонструвала, що є питання, які стоять вище за зміну політичних сил і делегацій, - це стратегічний і національний інтерес України.

20 вересня відбулися установчі збори делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Очолила делегацію нардеп із фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько. Першим заступником голови делегації обрали нардепа від "Батьківщини" Сергія Соболєва, а заступником - представника фракції "Голос" Рустема Умерова. До складу української делегації входять, зокрема, Юлія Льовочкіна від фракції "Опозиційна платформа - За життя", Сергій Соболєв від "Батьківщини" й Олексій Гончаренко від "Євросолідарності", які представляли в ПАРЄ Верховну Раду VIII скликання.

23 вересня Ясько оприлюднила заяву української делегації про рішення не подавати свої повноваження на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня 2019 року. "Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій асамблеї, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться у заяві.

Гончаренко заявив, що представники попередньої делегації українського парламенту, які увійшли до її нового складу, планують відвідати сесію ПАРЄ.

Партія "Опозиційна платформа - За життя" не підтримала рішення української делегації в асамблеї про відмову від участі в роботі осінньої сесії та ухвалила рішення делегувати на сесію свого представника Юлію Льовочкіну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА