13:55 26.09.2019

Тимошенко закликає Зеленського провести всенародний референдум щодо ринку землі та негайно ухвалити закон про референдуми за народною ініціативою

3 хв читати
Тимошенко закликає Зеленського провести всенародний референдум щодо ринку землі та негайно ухвалити закон про референдуми за народною ініціативою

Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликає президента України Володимира Зеленського провести всенародний референдум щодо ринку землі, для чого забезпечити негайне ухвалення в парламенті закону про референдуми за народною ініціативою та не ухвалювати законопроект Кабінету Міністрів №2178 про внесення змін до законодавства про обіг земель сільгосппризначення.

"Я звертаюся зараз до президента України від імені нашої партії, нашої фракції, з вимогою: перед тим, як ставити подібні законопроекти про продаж 72% території України іноземцям, звернутися до народу і провести всеукраїнський референдум про те, чи є підтримка українців для продажу сільськогосподарської землі "практично з молотка", - сказала Тимошенко на прес-конференції в середу в Києві.

Вона нагадала, що у передвиборній програмі Зеленського йдеться про "народовладдя через референдуми". "Потрібно запитати у народу України, чи готовий він продати свою територію під час війни, і чи готовий віддати прибутки, які народжує українська земля, великим іноземним корпораціям", - наголосила політик.

Лідерка "Батьківщини" зазначила, що під час президентства Віктора Януковича в Україні було скасовано закон про проведення референдуму за народною ініціативою. "Але у президента України є сьогодні всі повноваження негайно оголосити як першочерговий закон про проведення референдуму, особливо з огляду на те, що референдуми - це було головною обіцянкою президента під час його передвиборної кампанії", - зазначила вона.

Тимошенко повідомила, що "Батьківщина" розробила законопроект про проведення всеукраїнських референдумів за народною ініціативою і у четвер його буде зареєстровано у парламенті. "І якщо є воля президента, то він може сьогодні до кінця дня визначити цей законопроект як першочерговий і розглянути його вже у середу на засіданні Верховної Ради. Просимо негайно, наступного сесійного тижня, закон про всеукраїнський референдум розглянути та ухвалити в цілому", - закликала вона.

Політик також розповіла про підготовлений другий законопроект, який передбачає, що ухвалення рішення про продаж сільськогосподарської землі в Україні може відбуватися виключно на підставі всеукраїнського референдуму.

За словами Тимошенко, згідно із запропонованим командою президента Зеленського законопроектом, вирішено продати "всю сільськогосподарську землю, 42 млн гектарів, що становить 72% території суверенної незалежної України, зокрема іноземцям".

"Відповідно до поданого за дорученням президента законопроекту землю зможуть купувати громадяни України, зокрема ті, у кого є подвійне громадянство, тобто паспорти інших держав. Так, покупцями землі можуть бути юридичні особи, створені згідно із законодавством України, але не всі знають, що за законом в Україні може бути зареєстровано українське підприємство, в якому 99% власності буде належати іноземним громадянам або компаніям", - пояснила політик.

Лідерка "Батьківщини" додала, що законопроект №2178 передбачає, що одне підприємство з іноземними інвестиціями може купити 210 тис. га землі в Україні, а кілька афілійованих з ним осіб "можуть купити в іноземну власність до 1 млн га землі". "Тобто, це утвердження і розвиток аграрної олігархії, яка і сьогодні руйнує аграрний сектор України", - вважає вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА